Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Катерина Чуєва: Ратифікація Нікосійської конвенції вдосконалить законодавство України та підвищить ефективність механізмів з охорони культурної спадщини

Події

15 червня заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва взяла участь у Міжнародній конференції «Нікосійська конвенція: відповідь кримінальної юстиції на злочини, пов’язані з культурними цінностями», що проходить в Ризі (Латвія). 

Катерина Чуєва виступила в онлайн форматі з доповіддю під час Сесії II «Виклики для культурної спадщини під час конфліктів». Вона розповіла про ризики та виклики, з якими Україна стикається під час війни та у післявоєнний період через російську агресію. 

«Наразі через російську агресію в Україні зафіксовано пошкодження чи руйнування 623 пам’яток культурної спадщини. Задокументовано десятки пошкоджених археологічних пам’яток та пошкоджених чи зруйнованих 82 музеї і архіви. Лише з державних музеїв викрадено за попередніми підрахунками принаймні 30 000 предметів з музейних колекцій в різних регіонах України. Справжній масштаб збитків залишається невідомим через такі фактори, як замінування та обмежений доступ через військові дії. Проте наші колеги з Інституту археології НАН України, університетів та органів охорони культурної спадщини активно працюють на місцях, здійснюють моніторинг та співпрацюють з урядовими структурами міжнародними організаціями», – сказала Катерина Чуєва.

Заступниця Міністра також акцентувала на проблемі незаконного вивезення культурних цінностей, які мають велике значення для України. Мова йде, зокрема, про музейні експонати, які були вивезені вглиб тимчасово окупованих територій, зокрема до Криму. МКІП активно працює над удосконаленням вітчизняної законодавчої системи, включаючи інтеграцію охорони культурної спадщини в систему національної безпеки та зміни в управлінні культурною спадщиною. Важливим є розвиток національних систем готовності до ризиків та невідкладного реагування. Крім того, Міністерство активно працює над розробкою національних цифрових реєстрів нерухомої культурної спадщини та музейного фонду.

«Ми сподіваємося, що процеси, пов’язані з ратифікацією Нікосійської конвенції, будуть завершені протягом кількох місяців, оскільки це допоможе вдосконалити українське законодавство та підвищити ефективність внутрішніх механізмів з охорони культурної спадщини», – зазначила Катерина Чуєва.

У конференції також взяли участь експерти, представники державних установ та міжнародних організацій. Метою конференції є сприяння боротьбі з правопорушеннями, пов’язаними з культурними цінностями шляхом популяризації Нікосійської конвенції та підвищення ефективності роботи, яку проводить Рада Європи в цій сфері. Конференція організована з нагоди головування Латвійської Республіки в Комітеті міністрів Ради Європи.

Вас може зацікавити

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років