Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Кері-Лінн Вілсон призначено головною диригенткою легендарної «Київської Камерати» — провідного камерного оркестру України

Засновницю та музичну директорку Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон призначено головною диригенткою провідного камерного оркестру України — Національного ансамблю солістів «Київська Камерата». Вона стала другою головною диригенткою за майже п’ятдесятирічну історію «Київської Камерати».

Міжнародна кар’єра 57-річної Кері-Лінн Вілсон як диригентки охоплює провідні оперні театри та концертні зали світу. У відповідь на широкомасштабну агресію росії проти України у 2022 році вона заснувала Ukrainian Freedom Orchestra за підтримки Метрополітен-опери в Нью-Йорку, Польської національної опери та МКІП. Під патронатом першої леді України Олени Зеленської Кері-Лінн Вілсон очолила оркестр під час трьох міжнародних турів і випустила запис унікальної української версії Дев’ятої симфонії Бетховена на лейблі Deutsche Grammophon. На День Незалежності України Президент Володимир Зеленський нагородив пані Вілсон орденом княгині Ольги за її внесок у розвиток української культури.

«Ми обрали Кері-Лінн головною диригенткою нашого колективу через її музичну майстерність і відданість сучасній українській музиці», — наголосила генеральна й художня директорка оркестру Богдана Півненко. — «В Україні її тепер вважають однією з наших культурних героїнь».

«Музиканти України — це художня душа цієї сміливої країни, яка бореться за своє майбутнє. Мій обов’язок — робити все можливе, щоб допомогти захистити їх у їхній боротьбі за свободу», — сказала Кері-Лінн Вілсон.

На новій посаді з «Київською Камератою» пані Вілсон тісно співпрацюватиме з камерним оркестром як в Україні, так і за кордоном.

Нагадаємо, «Київська Камерата» була заснована у 1977 році Валерієм Матюхіним, її єдиним попереднім диригентом, який помер у 2023 році. Оркестр був створений за підтримки Спілки композиторів України для популяризації та замовлення творів провідних сучасних українських композиторів, серед яких Валентин Сильвестров, Євген Станкович та Мирослав Скорик.

28 квітня 2024 року «Київська Камерата» за участі Кері-Лінн Вілсон дебютувала в Карнегі-Холл, виконуючи виключно твори українських композиторів.

Вас може зацікавити

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі