Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Кількість зруйнованих пам’яток культури продовжує зростати, – заступниця Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва

Станом на 6 жовтня МКІП верифікувало ступінь руйнації чи пошкодження  161 об’єкта культурної спадщини. Серед них: 23 пам’ятки національного значення, 129 пам’яток місцевого значення 9 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та 143 об’єкти цінної історичної забудови.

Про це на брифінгу «Спадщина і війна: досвід і висновки 225 днів» розповіла заступниця Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва. 

Вона також зазначила, що загальна кількість епізодів руйнації чи пошкодження (які верифікувало МКІП) культурної спадщини, культурних інституцій та релігійних споруд –  становить 540 об’єктів.

«Зараз ми розпочали процес синхронізації з двома іншими великими реєстрами, які вже запущені в роботу. Один із них – це єдиний реєстр збитків, який формується з ініціативи Офісу Президента України. Він матиме детальну інформацію про всі об’єкти, включно з житловою забудовою та об’єктами культурної спадщини. Інформацію у цьому реєстрі будуть заповнювати обласні адміністрації», – сказала Катерина Чуєва. 

Вона також додала, що до сьогоднішнього дня Міністерство, окрім того, теж збирало суху статистику, яку подавали області. 

«За такою статистикою, ми маємо 971 пошкоджений чи зруйнований об’єкт. Знову ж таки: надалі всі дані, які збирали ОДА, МКІП та громадськість, будуть синхронізовані», – підкреслила заступниця Міністра.  

База culturecrimes.mkip.gov.ua, де до цього збиралися свідчення злочинів проти української культури продовжить працювати.  

«Звичайно, та база, яка була започаткована у березні, була призначена передусім для того, щоб у перші місяці повномасштабної війни усі, хто є небайдужий до культурної спадщини і бачив пошкоджений об’єкт, – могли нам цю інформацію надіслати. І насправді ця база продовжує працювати – тому будемо вдячні, якщо нам і надалі надсилатимуть інформацію з місць. Тому що навіть зараз така інформація не завжди є доступною навіть для органів місцевого самоврядування», – наголосила Катерина Чуєва. 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора