Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Кіно — інструмент культурної дипломатії»: учасники платформи обговорили перспективи українських стрічок

13 вересня в рамках Культурної платформи «Україна відкрита світу» відбулася панельна дискусія «Кіно — інструмент культурної дипломатії». Її модераторкою стала директорка Одеського кінофестивалю Анна Мачух.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Учасники обговорили вплив кіноіндустрії на іноземну аудиторію, перспективи розвитку та промоції української продукції за кордоном, а також виклики, що стоять перед кіновиробництвом у 2024-2025 роках.

«Кіно є важливим інструментом культурної дипломатії, оскільки воно працює на тих, хто впливає на політику, ухвалює рішення, а також на звичайних глядачів. Наші фільми були показані на провідних міжнародних фестивалях, серед яких “Берлінале”, “Карлові Вари”, “Темні ночі”», — зазначила Анна Мачух.

Юлія Шевчук, т. в. о. голови Державного агентства України з питань кіно, додала: «З 2022 по 2024 рік завершено 55 фільмів за підтримки держави, з яких 25 — це копродукції. Україна стала членом Європейської асоціації кіноагентств “EFAD”, а співпраця з Netflix підтримала 83 українські проєкти».

Андрій Різоль, засновник та генеральний директор компанії «Вавілон», розповів про досягнення туру «Кіно заради перемоги», який провів 67 кінопоказів у 30 містах 15 країн. Цей проєкт продемонстрував необхідність створення власного контенту про війну, щоб ще ефективніше донести український наратив до міжнародної аудиторії.

Ахтем Сеітаблаєв, генеральний директор компанії «ІСТМЕН ФІЛМС», поділився результатами роботи «ТРО Медіа». Вона створила дев’ять документальних фільмів: п’ять з них присвячені антології історій Сил територіальної оборони ЗСУ.

Продюсерка FILM.UA Group Ірина Костюк та директорка «UP Hub» Ольга Пантелеймонова наголосили, що українська кіноіндустрія продовжує бути важливим засобом міжнародної комунікації, допомагаючи долати мовні та культурні бар’єри, а також сприяти розвитку позитивного іміджу України. Вони планують зосередитися на пошуку іноземних інвестицій для подальшого розвитку національного кіно.

Вас може зацікавити

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі