Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Комітет ПАРЄ визнав стирання рф української культурної ідентичності елементом геноциду

Комітет культури Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) визнав стирання української культурної ідентичності інструментом війни росії проти України та елементом політики геноциду, спрямованої на знищення української нації. Про це повідомила членкиня української делегації у ПАРЄ та народна депутатка Євгенія Кравчук.

Комітет з питань культури ПАРЄ у Копенгагені одноголосно підтримав резолюцію “Протидія нищення культурної ідентичності під час війни та миру”, яку представила Євгенія Кравчук. ПАРЄ розгляне ухвалення резолюції на своїй червневій сесії. 

Серед ключових положень документа: 

  • забезпечити повне відшкодування збитків на основі міжнародного права та гарантувати неповторення руйнувань;
  • підвищити обізнаність про те, як пропаганда, колоніальні та неоколоніальні практики, зокрема ідеологія “русского мира”, можуть створювати підґрунтя для порушень міжнародного права, зокрема щодо культурної спадщини;
  • передбачити санкції проти всіх, хто здійснює або сприяє незаконній передачі або торгівлі артефактами, проводить незаконні розкопки або використовує артефакти у власних цілях (виставки, аукціони, наукові публікації), а також забезпечити притягнення до відповідальності органів влади та причетних державних установ.

Резолюція закріплює, що росія використовує культурні “чистки” як інструмент війни, щоб заперечити існування іншої культурної ідентичності та стерти історичне коріння, цінності, спадщину, літературу, традиції та мову. 

Такі дії є воєнними злочинами та злочинами проти людяності і свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську націю або принаймні її частину, зокрема шляхом знищення української ідентичності та культури, – зазначила Євгенія Кравчук. Це частина кампанії геноциду, яку росія проводить проти українського народу.

Свій виступ у комітеті Євгенія Кравчук проілюструвала книгою письменника Володимира Вакуленка, яку надрукувало видавництво Vivat, чия друкарня у Харкові була зруйнована ракетним ударом Росії. Володимира Вакуленка вбили російські окупанти. Внаслідок ракетного удару загинула і письменниця Вікторія Амеліна, яка знайшла щоденник Вакуленка в окупації та написала передмову до книги. 

Нагадаємо, у січні Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, що стосується становища українських дітей. Документ підтверджує, що росія вчиняє злочин геноциду, системно викрадаючи українських дітей. 

Вас може зацікавити

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України