Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Корпус № 19 Києво-Печерської лаври належить державі, а не одній із громадських організацій

9 травня в Медіацентрі Україна – Укрінформ відбувся брифінг про незаконне використання державного майна Українським товариством охорони памʼяток історії та культури (УТОПІК).

Переглянути відео

Приміщення корпусу № 19, розташованого за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, належить державі та знаходиться на балансі Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Будівля також є пам’яткою архітектури місцевого значення. В 1996 році корпус № 19 передали Українському товариству охорони памʼяток історії та культури (УТОПІК) у безоплатне користування для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України. Однак органом управління музею визначено Міністерство культури та інформаційної політики України. Цілком логічно, що музей має укласти договір оренди з Регіональним відділенням Фонду державного майна України по місту Києву, а не з громадською організацією УТОПІК. Приміщення повинно використовуватися для розміщення та експонування фондових експонатів музею.

«Ми хочемо, щоб державна власність належала державі. І державний музей, який є гордістю України, й однією з візитівок не лише Києва, а й всієї країни, і наша величезна колекція мали нормальне місце для зберігання. Проте 10-15 людей хочуть заволодіти цим майном. Жодна громадська організація не може там знаходитись незаконно», – сказала Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України. – Ми прагнемо, щоб нам надали для розміщення фондів музею ту територію, яка була прописана у першій постанові, що не виконується вже 27 років. На відміну від УТОПІКа, ми діємо по закону і звернулися у Фонд державного майна. Таке рішення приймає саме Фонд державного майна за погодженням з заповідником «Києво-Печерська лавра», а заповідник, своєю чергою, має погодити це з МКІП».

Уряд вже ухвалив постанову № 359 від 21 квітня 2023 року, спрямовану на впорядкування питання оренди приміщень та майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» за пропозицією МКІП. Документом відмінено постанову 1996 року, яка надавала право УТОПІКу безоплатно користуватись корпусом № 19 для  розміщення фондів НМНАПУ.

«Наразі всі необхідні рішення прийняті. Просто потрібно виконати постанову Уряду України від 21 квітня цього року. Тобто, протягом 3х місяців УТОПІК повинен звільнити приміщення і за цей час, всі, хто бажає, мають подати заяву у Фонд державного майна і попросити надати це приміщення (корпус № 19, вул. Лавська) у законний спосіб. Ми наполягаємо, щоб всі виконали свої зобов’язання», – наголосила Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України.

Нагадаємо, наразі всі дії Уряду та МКІП спрямовані на впорядкування використання державного майна та запобігання незаконній оренді приміщень, які належать державі.

Учасники брифінгу: Оксана Повякель, генеральний директор Національного музею народної архітектури та побуту України; Артем Палієнко, перший заступник генерального директора Національного музею народної архітектури та побуту України; Денис Любаренко, керівник юридичної служби Національного музею народної архітектури та побуту України.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську