Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Культура дає можливість всьому світу фізично доторкнутися до того, що відбувається в Україні, – Анастасія Бондар

19 лютого у Берліні відкрилось «Cafe Київ». Це другий мистецько-просвітницький захід, організований фондом Конрада Аденауера. Його відвідала Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона оглянула виставки, завітала до крамнички з традиційним українським одягом й скуштувала українські смаколики. 

Урсула фон дер Ляєн висловила впевненість у європейському майбутньому України та закликала разом допомогти здійснити цю мрію українців. Політик зазначила, що 10 років тому українці обрали свободу, країна прагне стати членом ЄС. «Я не кажу Європи, тому що ви і є Європа», – уточнила вона. 

Президентка Єврокомісії також відзначила процес реформ в Україні. «Я бачу цей шлях і надзвичайно вражена, з якою дисципліною, впертістю українці проводять всі необхідні реформи попри війну», – підкреслила глава ЄК.

Також у відкритті «Cafe Київ» взяла участь заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар. Вона презентувала відвідувачам виставки «Імерсивний світ Шевченко» та «Україна земля хоробрих», створені завдяки ініціативі Наталі Делієвої й Валерія Костюка та за підтримки посольства Канади.

Фото – Укрінформ

Заступниця міністра взяла участь у панельній дискусії, присвяченій майбутньому музеїв в Україні. Обговорення стосувалось і змін, що відбулися у сприйнятті мистецтва України в світі під час повномасштабного вторгнення. 

«Культура сьогодні є основним засобом, який дає можливість всьому світу фізично доторкнутися до того, що відбувається в Україні. Через виставки, кіно, документальні стрічки та мистецькі проєкти Україна розповідає світу про те, що з нами відбувається, про нашу багату культуру, великий творчий і людський капітал та реалії війни», – зазначила Анастасія Бондар. 

Фото – Укрінформ

Нагадаємо, «Café Київ» запрацювало в Берліні вдруге. Протягом дня на майданчиках, які носили назви українських міст, зокрема й тимчасово окупованих, проходили різні культурно-інформаційні події. Це панельні дискусії, майстер-класи, художні інсталяції, музикальні номери та кулінарні дегустації, а також презентація українських модних брендів. Вперше такий захід провели рік тому, у першу річницю повномасштабної війни. Цьогоріч його гасло «Ми обираємо свободу».

Крім того, в Берліні на форумі Україна-Німеччина відбувся імерсивний концерт «Звуки України», який включає імерсивний контент виставок «Імерсивний світ Тараса Шевченка», про українських митців в Канаді «Осередок», «Україна земля хоробрих» – під живу, авторську, фортепіанну музику композитора Тимура Полянського. У відкритті події взяла участь заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар.

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві