Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

“Культура діалогу”: В Києві пройшов перший Національний круглий стіл

10 вересня 2020 року в Києві за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики пройшов перший Національний круглий стіл. У фокусі обговорення науковців була тема “Культура діалогу”.

“Я би дуже хотів, щоби ми показали цими круглими столами нашому суспільству, що можемо не лише кричати один на одного в телевізійних ефірах, а й слухати одне одного, вміти знаходити нові наративи, які дозволять нашому суспільству, незважаючи на те, що воно різне, бути єдиним… Важливо, що ми починаємо цей діалог. І дуже символічно, що його починають науковці, лідери суспільної думки, а не політики”, – зазначив під час заходу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Координатором першого круглого столу став директор Інституту філософії НАН України ім. Г.Сковороди Анатолій Єрмоленко.

«Нам важливо виокремити ті форми діалогу, де ми можемо порозумітися. Бо насправді мета діалогу – це досягнення порозуміння. Суперечка можлива, коли з’являються певні компроміси, але здебільшого в суперечці якраз інші розглядаються як суперники, коли важливо перемогти. І тому для нас, коли ми обговорюємо різні проблеми, суспільно вагомі, вкрай важливо досягти порозуміння, а ще краще – консенсусу з приводу найголовніших цінностей, норм, інституцій», – вважає науковець.

У свою чергу координатор програми круглих столів, директор “Центру досліджень політичних цінностей” Олесь Доній назвав три основних завдання програми – єдність нації, ментальний спротив російській агресії, а також пошук і просування прогресивних світоглядних цінностей.

“Потрібно визначити ті базові цінності, які допоможуть Україні вирватися з замкненого кола і прорватися до успішних країн… Ми намагатимемося знайти точки дотику навіть між ідеологічними опонентами”, – сказав він.

Учасники першого круглого столу зійшлися на тому, що важливим для формування в суспільстві справжньої культури діалогу є інтеграція цієї теми у освітні процеси, залучення моральних авторитетів і створення потужного культурно-гуманітарного медіа, яке стане платформою для їх комунікації.

Згодом будуть опубліковані розширені тези виступів.

Участь у заході взяли заступник директора Інституту філософії Сергій Йосипенко, науковий співробітник відділу соціальної філософії Інституту Віталій Нечипоренко, вчений-релігієзнавець Ігор Козловський, співак та шоумен Олександр Положинський, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович, соціолог Володимир Паніотто, режисер Влад Троїцький та письменник Ян Валетов.

Нагадаємо, 26 серпня Міністерство культури та інформаційної політики презентувало програму масштабного всеукраїнського культурного діалогу «Національний круглий стіл».

Ініціатива МКІП передбачає проведення семи круглих столів у різних містах України – Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві. Українські науковці дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію.

Вас може зацікавити

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію