Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Культура та технології: Україна зацікавлена у перейманні досвіду Південної Кореї

20 квітня у МКІП відбулась зустріч Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та його заступників Анастасії Бондар та Тараса Шевченка з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Корея в Україні Кім Хьонг Те. Сторони обговорили співпрацю країн у сфері захисту, охорони та збереження української культурної спадщини, а також підтримку українських закладів культури,  митців й креативних індустрій під час війни. Крім того, йшлося про цифровізацію й методи боротьби з російською пропагандою та дезінформацією.

Південна Корея засудила російську агресію в Україні та зацікавлена у співпраці з Україною. Минулого року Південна Корея надала 100 млн доларів на допомогу Україні й цьогоріч вже виділила 130 млн доларів. 

«Ця зустріч є важливою опорою для розвитку двосторонньої співпраці в культурній сфері», – сказав Кім Хьонг Те, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні.

Міністр підкреслив, що наразі Україна потребує сприяння для проведення консерваційних та протиаварійних робіт на пошкоджених або зруйнованих об’єктах культурної спадщини та інфраструктури. Адже росіяни в Україні вже знищили понад 1322 об’єкти культури. Водночас актуальною є протидія незаконному переміщенню викрадених російськими окупаційними військами українських культурних цінностей. Для цього варто посилювати інституційну співпрацю, проводити спільні навчання та обмінюватись досвідом. 

Одним з пріоритетів роботи МКІП сьогодні є цифрова трансформація, зокрема оцифрування української рухомої та нерухомої культурної спадщини. Однак для створення Національного реєстру спадщини, потрібне обладнання для серверів та консультації експертів. 

«Україна зацікавлена у перейманні досвіду Південної Кореї в культурній сфері. Це стосується роботи з технологіями в сфері культури, діджиталізації, кіноіндустрії, зокрема щодо створення серіалів та досвіду функціонування дуже успішної K-pop культури», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Також Міністр наголосив, що Україна наразі активно працює над створенням Національної електронної бібліотеки України та Національної системи централізованої каталогізації. Вони мають стати єдиною інформаційною системою, яка міститиме електронні копії рукописів, друкованих видань (книг, журналів, газет, карт тощо), аудіовізуальних документів з фондів бібліотек, архівів, музеїв України та зручного доступу до них користувачів. У цьому контексті обмін досвідом з південнокорейськими фахівцями надзвичайно важливий. Йдеться про створення діджитальних музейних проєктів, імерсивних виставок. До цього українська сторона пропонує долучити південнокорейські компанії, які володіють необхідними технологіями.

Сторони домовились продовжити консультації щодо збільшення спільних культурних заходів і проєктів та посилити співпрацю, аби познайомити мешканців Південної Кореї з українською культурою.

Переглянути фотоальбом

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську