Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Культурна спадщина є стратегічним ресурсом для подальшого розвитку стійкого суспільства, економіки та культури, – Анастасія Бондар 

Події

11 жовтня відбувся захід на тему «Стійкість через мистецтво: збереження української культурної спадщини», який проходив у місті Брюссель, (Бельгія). У ньому взяла участь заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар.

До ініціативи приєдналися також Всеволод Ченцов, Посол України при ЄС, представники ЮНЕСКО та керівники культурних установ ЄС. Спікери наголосили на важливості збереження культурної спадщини України та запобіганні незаконній торгівлі культурними артефактами.

Під час свого виступу Анастасія Бондар висловила подяку Європейському Союзу та його країнам-членам за підтримку у реалізації українських культурних ініціатив. Вона також розповіла про масштаби  руйнувань та пошкоджень культурної інфраструктури та спадщини в Україні через російську агресію. Зокрема, повідомила про серйозні збитки пам’яткам історії та архітектури, завдані підривом Каховської ГЕС, і наголосила, що на сьогоднішній день були проведені невідкладні заходи на багатьох культурних пам’ятках, включаючи роботи з консервації та реставрації, де це було можливо.

Анастасія Бондар акцентувала на тому, що Україна, незважаючи на війну, повинна робити все, для поліпшення якості життя та сприяння соціальному єднанню, з урахуванням прав людини та культурної різноманітності.

«Захист культурної спадщини, як української ідентичності, залишається одним з найважливіших завдань. Це стосується як матеріальної, так і нематеріальної спадщини. Культурна спадщина є стратегічним ресурсом для подальшого розвитку стійкого суспільства, економіки та культури», – сказала заступниця Міністра.

Вона також окреслила пріоритетні напрямки роботи МКІП, серед яких, зокрема, реконструкція культурних об’єктів, будівництво та обладнання приміщень для зберігання музейних колекцій, ресурси для створення нових культурних продуктів, програми підвищення кваліфікації фахівців, які працюють у сфері культури.

«Я впевнена, що культура повинна стати опорою для розвитку людського капіталу – культурні продукти та художні практики повинні бути доступними для всіх. Соціальна інтеграція повинна відбуватися через культурну реінтеграцію, і нам слід зробити все можливе, щоб створити якомога більше можливостей для щасливого життя», – підкреслила заступниця міністра.

Під час заходу також відбулася презентація роботи «Вибухи біля музею» Романа Хімея та Яреми Малащука, присвячена Херсонському обласному краєзнавчому музею, який був розграбований під час відступу окупантів у жовтні 2022 року. 

Співорганізаторами заходу є Представництво України при ЄС та Королівський музей мистецтва та історії у Брюсселі. 

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України