Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Культурний Фронт. Мистецтво перемоги»: у Львові стартував форум зі збереження культурної спадщини України 

Сьогодні, 8 грудня, у Львові розпочався дводенний міжнародний форум «Культурний Фронт. Мистецтво перемоги», присвячений збереженню та відновленню історико-культурної спадщини України. У заході взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

«Сьогодні ми маємо виклики, які не можна відкладати на майбутнє. Вони пов’язані з консервацією пошкоджених об’єктів та роботами протиаварійного характеру. Не можна допустити подальшого руйнування нашої спадщини. У справі її збереження ми сподіваємося на допомогу міжнародних партнерів. Важливо доносити до наших донорів ці проблеми, адже українська культура однозначно є частиною європейської, і проблеми руйнувань пам’яток не можуть бути лише в полі зору української нації. Українці були небайдужі, коли відбувалися руйнування культурного надбання в Сирії, на Балканах, в Афганістані — наші реставратори працювали у зонах колишніх бойових дій. Сьогодні такої допомоги потребуємо ми, про що відверто говоримо з нашими партнерами», — сказав Ростислав Карандєєв

Т. в. о. Міністра нагадав, що з 1 січня 2024 року запрацює розроблений МКІП Національний електронний реєстр об’єктів нерухомої культурної спадщини. Він закликав фахівців з питань культурної спадщини долучитися до наповнення цього реєстру. 

Ростислав Карандєєв також зауважив, що об’єкти культури необхідно відновлювати з урахуванням правил безбар’єрності, які дозволять усім громадянам отримати культурну послугу, яку гарантує держава. 

«Зараз важливо зосередитися на тому, щоб підготувати фахівців-реставраторів на майбутнє. Для цього необхідно відкрити у вишах відділення, де навчатимуть спеціалістів у напрямках реставраційної, музейної і пам’яткоохоронної справи», — додав він.

Форум об’єднав працівників музеїв та архівів, які безпосередньо зіткнулися з проблемами, пов’язаними зі збереженням історичного спадку України. Під час заходу учасники планують окреслити основні проблеми цієї галузі та знайти шляхи їхнього розв’язання.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України