Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Лабораторія відбудови України»: в Мілані обговорили реконструкцію та збереження культурної спадщини

Сьогодні, 31 жовтня, в італійському Мілані відбулося публічне обговорення в рамках проєкту «Лабораторія відбудови України». У заході, організованому Міланською Трієнале та Національним музеєм мистецтв XXI століття (MAXXI), взяли участь представники урядів України та Італії, мери українських та італійських міст, представники культурних інституцій. Мета заходу – розглянути питання реконструкції міст та архітектурних об’єктів, а також збереження та відновлення культурної спадщини України, яка страждає через війну.

Учасників заходу привітав Ростислав Карандєєв, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики. Він наголосив, що російська агресія спрямована на тотальне знищення української духовності та ідентичності.

«Російська агресія призвела до численних людських втрат, руйнації об’єктів культурної спадщини, викрадення культурних цінностей та спроби стерти українську національну пам’ять. Збереження історико-культурної спадщини в умовах ведення бойових дій та притягнення до відповідальності країни-агресора за завдану шкоду має надзвичайне значення», – підкреслив Ростислав Карандєєв.

Т. в. о. Міністра подякував італійським партнерам за підтримку та співпрацю у відновленні культурних об’єктів в Україні, зокрема Спасо-Преображенського собору в місті Одеса.

«Україна не змінює свого геополітичного позиціонування. Ми будуємо стійкі стосунки з демократичними європейськими країнами і бачимо себе в європейській родині. Переконаний, що спільними зусиллями цивілізований світ переможе та встановить верховенство загальнолюдських цінностей», – сказав Ростислав Карандєєв.

Особлива увага під час заходу була приділена відновленню міста Одеси, патронат над яким взяла на себе Італія, а також реставрації Спасо-Преображенського Собору та інших важливих історичних об’єктів міста.

Загалом проєкт «Лабораторія відбудови України» складається з трьох етапів, які пройдуть в Мілані, Римі та Києві. Другий етап обговорень та заходів відбудеться в римському музеї MAXXI та стане продовженням діалогу між сторонами, які беруть участь в проєкті. Завершальною подією в рамках проєкту «Лабораторія відбудови України» стане конференція у Києві, де буде закладена основа для подальшої розширеної колаборації та перевірено ефективність розроблених планів щодо співпраці.

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві