Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Лариса Петасюк: Креативні індустрії тісно пов’язані з наративом об’єднання країни

«Ми бачимо, як креативність об’єднує Україну. У своїй роботі я спостерігаю безліч колаборацій різних секторів креативних індустрій з різних регіонів України — крізь простір і час! Майстрині з Гуцульщини допомагають модним дизайнеркам створити колекцію автентичних шуб — гунь. Шрифт у всім відомому бренді Ukraine Now створили на основі робіт Василя Єрмілова, харківського художника-конструктивіста. Саме тому для креативних індустрій так важливі кластери, хаби, зв’язки. Вони не можуть жити без обміну, притоку свіжих ідей», – зазначила заступниця Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк під час відкритого обговорення «Як креатив і культура об’єднують країну?», яке відбулося 10 червня. Захід організований Національною платформою «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію».

Креативні індустрії безперечно тісно пов’язані з наративом об’єднання країни. Творчість — шлях до порозуміння, бо вона притаманна всім і може набувати різних форм. За словами заступниці Міністра, державі вигідно підтримувати креативні індустрії як спільний економічний орієнтир країни. Зараз креативні індустрії генерують 4% ВВП (це більше, ніж у Німеччині). Раніше МКІП разом з Київською школою економіки провели дослідження і з’ясували, що креативні індустрії мають високий мультиплікатор. Це значить, що коли в них вкладаєш 1 грн, то потім додатково отримуєш близько 2 грн повернення на інвестиції. Збагачення країни, засноване на творчості, таланті, інноваціях, може стати чинником економічного гуртування.

Так, нещодавно відбулося перше засідання Ради з креативної економіки при Кабінеті Міністрів України, розпочато роботу над Стратегією розвитку креативних індустрій. Серед планів МКІП — запуск креативних хабів. Наразі опрацьовується модель їх фінансування та наповнення.

Лариса Петасюк також підкреслила унікальність креативних індустрій. «Зокрема я бачу перспективи стратегічного фокуса на креативних індустріях у тому, що наразі вони є основним засобом міжнародного впливу. Культурна дипломатія, іноземна музика, мода, серіали — все це посилює позиції країни, яка досягла успіхів у креативній царині. Тому нам варто поєднати наратив креативної кооперації всередині країни з глобальним трендом «креативізації» майбутнього, який лише посилюватиметься», – додала заступниця Міністра.

Лариса Петасюк також нагадала учасникам заходу про міжнародний форум «Креативна Україна», що буде проводитися 23-24 вересня цього року. Традиційно організатор — Міністерство культури та інформаційної політики України. Фокус форуму: переоснащення креативних індустрій, тобто пошук нових інструментів і зміна звичних налаштувань заради збалансованого розвитку.

Довідково:
Національна платформа «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» – це проєкт Українського незалежного центру політичних досліджень (неурядовий позапартійний аналітичний центр) спільно з Crisis Management Initiative.
Національна платформа позиціонує себе як «майданчик для пошуку консенсусу щодо мирного процесу на Сході України та для розробки рекомендацій органам влади». Відбувається у форматі зустрічей, публічних обговорень. Платформа реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах проєкту “Побудова стійкості до конфлікту шляхом діалогу”.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора