Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Лавра Небесна»: у Музеї історії міста Києва відкрилась ювелірна виставка, присвячена духовній святині українського народу

Сьогодні, 4 червня, у Музеї історії міста Києва відкрилась виставка «Лавра Небесна». Вона присвячена головній духовній святині українського народу – Києво-Печерській лаврі. Проєкт має привернути увагу до історії, краси та сили легендарної київської пам’ятки.

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Вкотре роботи знайшли свого вдячного поціновувача, який зверне увагу не тільки на її унікальну форму, яка, без сумніву, є ознакою найвищої майстерності авторки, але й зверне увагу на глибокий зміст. Сьогодні ми прагнемо духовного очищення і відродження України. І в цьому аспекті українська держава та Православна церква України є одним цілим, що виконує одну спільну суспільну задачу, а саме: відродження справжньої української духовності, очищення від ворожих проросійських наративів і формування тієї високої духовної культури, яка зароджувалася багато століть тому на території Києво-Печерської лаври», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Центральне місце в експозиції займає ювелірна художня композиція «Лавра Небесна» авторки Ірини Карпової. Художниця створила цю роботу 20 років тому. Саме у цей час, після 300-річного поневолення Лаври, представляє її на широкий загал. Як символ перемоги України в духовній сфері та символ віри у світле майбутнє для українського народу.

«Ми маємо можливість на власні очі побачити ще один справжній шедевр. Не тільки для міста Києва, а й загалом для нашої української держави, для нашої української православної церкви – це сама Києво-Печерська лавра. Назва цього твору «Лавра Небесна». Це відображення нашої лаври земної, яку ми маємо, і яка є насправді душею, серцем українського народу», – зазначив предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній.

«Лавра Небесна» – це художній твір, сповнений глибоким філософським сенсом, який несе в собі світоглядні принципи духовності. У роботі над ним використовувались як давні традиції ювелірного виробництва церковних предметів, зокрема майстрів київського відділення фірм К. Фаберже та Й. Маршака, так і новітні технології.

«Пані Ірина Карпова, авторка цієї неймовірної ювелірної симфонії, сьогодні проживає не в Україні, але Лавра Небесна була створена майже 20 років назад в Україні. Коли вона приїздила в Київ минулого разу, то сказала «Я хочу, щоб її бачили люди». І для мене це був основний сигнал для того, щоб я почала діяти. Ми почали з колегами говорити, як зробити так, щоб лавра повернулася в душі та в очі українців, які були позбавлені цієї краси», – розповіла генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Виставка має стати місцем для рефлексій і обговорень цінності Лаври – і як культурного осередку, і як пам’ятки архітектури, і як духовного центру. Кожен з відвідувачів зможе віднайти у цьому проєкті свої сенси.

На виставці представлені роботи з фондів Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», Музею Шереметьєвих, Музею історії міста Києва та приватних колекцій.

Проєкт здійснено за підтримки Favbet Foundation, за участі ZP Law Office of Zoriana Pelekh. 

Ознайомитися з виставкою можна з 5 червня згідно графіку роботи Музейно-виставкового центру Музею історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука