Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Майбутнє українських традицій у глобальному світі – дуже важлива тема, яка нас обʼєднує, – Ростислав Карандєєв

Події

14 жовтня в Івано-Франківську розпочався шостий мистецько-інтелектуальний форум Via Carpatia на тему «Майбутнє традиції: українське у глобальному світі», який зібрав десятки українських активістів-інтелектуалів із різних галузей.

Переглянути фотоальбом

У відкритті фестивалю взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

«Без сумніву, у першу чергу, ми маємо любити українське та цінувати прояви історичної культури загалом. Любити українську культуру та спадщину, пишатися ними та розуміти, що вони ні на йоту не поступаються західним. Ми не гірші і ми маємо право виборювати свою національну ідентичність», – зазначив т. в. о. Міністра у своїй промові.

Протягом двох днів у межах Via Carpatia 2023 відбудеться шість панельних дискусій: «На перехресті. Доля традиції в глобалізованому світі», «Вийти з тіні. Позиціонування України в світі», «Еміграція та солідарність. Між консервацією давнього і просуванням сучасного», «Становлення Збройних Сил та волонтерства. Роль традиції в модернізації», «Віднайдення себе. Війна як тригер національного самопізнання» і «Церква між традицією та майбутнім». Усі дискусії можна буде переглянути у прямому етері телеканалу Еспресо, який є генеральним телепартнером форуму.

Також у програмі – літературно-мистецька зустріч «Слово у війні», книжкова толока, на яку до Івано-Франківська приїде близько двох десятків військових письменників. Окрім того, на форумі відбудеться показ вистави «Нація» Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, виступи оркестра 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» і співака Юрія Йосифовича. Ведучою форума стала заслужена артистка України Анжеліка Рудницька.

На літературній зустрічі т. в. о. Міністра наголосив, що суспільним та державним обовʼязком українського народу та влади є збереження літературних творів, що були створені під час війни. Ця інформація в подальшому стане важливим джерелом історії України, адже вона генерується в умовах військового стану і викладається очевидцями. «Та непроста справа, яку сьогодні виконують наші воїни у складі ЗСУ, мабуть, не сильно дає їм можливість зосереджуватись на творчості, але тим не менш – натхнення, яке отримують українські письменники та аматори літературного слова на фронті не дає їм мовчати, вони мають бути почутими через свої твори», – додав Ростислав Карандєєв.

Традиційно під час Via Carpatia відбудеться вручення премії імені видатного друга України, польського філософа та літописця Гуцульщини Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів».

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора