Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Майже півтисячі учасників та зіркові амбасадори: Рух «Єдині» провів забіг «Біжу за мову» на підтримку українців в окупації

18 серпня на ВДНГ Всеукраїнський Рух «Єдині» провів акцію «Біжу за мову» у підтримку української мови та українців на тимчасово окупованих територіях, які не можуть вільно розмовляти рідною мовою. Захід зібрав близько 500 учасників в Києві та у інших містах України й світу, які пробігли за мову та висловили свою підтримку українцям в тимчасовій окупації. Одночасно з Києвом бігли за мову у Львові, Івано-Франківську, у Відні та у Нью-Йорку. Акція «Біжу за мову» від Руху «Єдині» триватиме до 24 серпня включно, кожен охочий зможе подолати довільну дистанцію у будь-якій точці світу. 

«Розмовляйте українською, поширюйте нашу культуру, адже що більше ми поширюємо українського простору, то менше буде  “руского міра” навколо нас. Це те, що кожен з нас може робити в цивільному житті. «Біжу за мову» – це акція, яка об’єднує українців, де б ви не були. Дякуємо усім, хто долучився. Ваша участь – безцінна», – стверджує керівниця Руху «Єдині» Наталка Федечко.

Відкривали подію співзасновники Руху «Єдині» – Іван Капелюшник та керівниця Руху Наталка Федечко, а також зіркові амбасадори забігу — ведуча 1+1 Марафон та ТСН Марічка Падалко та український гімнаст, олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики Олег Верняєв. 

«Мова на часі. Я це казав раніше, і повторюю ще зараз: мова — наша зброя. Дякую Руху «Єдині», що запросили мене стати амбасадором забігу «Біжу за мову» до Дня Незалежності України. Моє рідне місто, Донецьк, наразі знаходиться в окупації. Я хочу підтримати кожного українця, хто не може наразі говорити рідною мовою через небезпеку життю. А також тих, хто досі боїться осуду через помилки. Я також їх роблю. І це нормально. Головне, нам потрібно раз і назавжди усвідомити, що кожна наша дія, навіть маленька, наближає нас до нашої Перемоги», – зазначає Олег Верняєв. 

Перед початком забігу учасники вшанували хвилиною мовчання памʼять загиблих воїнів, борців за незалежність України та громадських активістів, що обстоювали право української мови на життя. Співачка SOWA виконала гімн України, після чого учасники забігу стартували. Найпопулярнішою дистанцію виявились – 10 кілометрів, яку бігли як спортсмени, так і небайдужі українці. Переможець 5 кілометрового забігу Андрій Яворський відзначив, що й сам ще досі переходить на українську і біг з «Єдиними» за усіх, кого може надихнути своїм прикладом. 

Загалом учасники забігу у Києву подолали дистанції у 1, 5 та 10 кілометрів. Також були дистанції для дітей на відстань 100 та 500 метрів. Троє дітлахів віком від 2 років бігли окрему дистранцію в 100 метрів разом з батьками. Цьогоріч унікальним учасником забігу став президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Він пробіг марафонську дистанцію — 42 кілометри.

Нагородження переможців забігу провели голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету ВР з питань молоді і спорту та в.о президента ФЛАУ Ольга Саладуха, Уповноважений із захисту прав державної мови Тарас Кремінь, співзасновник Руху «Єдині» Іван Капелюшник та співзасновниця й керівниця “Єдиних” Наталка Федечко. За найкращі результати бігуни отримували подарунки від партнерів заходу – спільний мерчу бренду YARMICH та Руху «Єдині» та сертифікати і набори від Puma. 

Також партнерами забігу «Біжу за мову» стали ВДНГ, Київська міська державна адміністрація, Міністерство культури та інформаційної політики України, Федерація легкої атлетики України, Уповноважений із захисту прав державної мови Тарас Кремінь та компанія Моршинська, а також інформаційну підтримку надала платформа кіно та телебачення Київстар ТБ. Генеральний спонсор події «Українсько-Польський Центр Освіти UniverPL», також генеральний медіапартнер 1+1 media. 

Кошти, отримані при реєстрації учасників, спрямовуються на покриття вартості організації заходу, забезпечення всіх необхідних матеріалів і засобів та на розвиток розмовних клубів на прифронтових та деокупованих територіях.  

Рух «Єдині» – проєкт освітньої та психологічної підтримки у переході на українську мову. Це навчальний курс, що триває 28 днів і включає в себе онлайн-завдання, розмовні клуби, корисні вебінари, а також це спільнота однодумців для обговорення українцями історії, культури і підтримки мовної стійкості. Рух створений за участі Ініціативи «Навчай українською» та за підтримки ГО «Українська гуманітарна платформа».

Вас може зацікавити

Режисерку скандального фільму «Росіяни на війні» включено до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

Режисерку скандального фільму «Росіяни на війні» включено до переліку осіб, що загрожують національній безпеці України

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені