Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Маркери ідентичності: міжнародний захист»: у Києві відбулася конференція, присвячена захисту культурної спадщини

Події

Сьогодні, 18 квітня, у Міжнародний день пам’яток та визначних місць в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбулася конференція для учнів Асоційованих шкіл ЮНЕСКО «Маркери ідентичності: міжнародний захист». 

Дивитись фотоальбом

Під час заходу спікери наголосили на важливості Конвенції ЮНЕСКО 1970 року, розповіли, як росія протягом століть незаконно вивозила культурні цінності з України, яких збитків вона завдала культурній спадщині за час війни, а також навели успішні кейси повернення артефактів до України. 

У події взяли участь директорка Департаменту культурної спадщини МКІП Мар’яна Томин, завідувачка сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях Департаменту культурної спадщини МКІП Ліна Дорошенко, а також представники ЮНЕСКО, Національної комісії ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України, українських музеїв та громадських організацій.

Мар’яна Томин зауважила, що культурні цінності є речовим доказом ідентичності народу. Вона наголосила, що в українській скарбниці є багато унікальних і цінних артефактів. Водночас державні органи продовжують працювати над пошуком та поверненням культурних цінностей, вивезених з України за різних обставин. 

«За роки незалежності Україна повернула 250 тисяч музейних експонатів. І ця робота продовжується. Зокрема, за місяць Естонія передасть Україні 274 предмети археології. Також до кінця року додому повернеться унікальна колекція доби Визвольних змагань, які нам передасть Канада», – сказала вона. 

Зі свого боку, Ліна Дорошенко підкреслила, що сьогодні вкрай важливо реалізовувати проєкти, що привертають суспільну увагу до питань системного вивезення українських історичних цінностей, зокрема до росії, висвітлюючи багатовікові імперські стратегії привласнення національних культур. 

Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук розповів про значущість та історію ухвалення Конвенції 1970 року про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності. Він зазначив, що документ вже понад пів століття є одним із визначальних у відносинах між державами.

Зокрема, Конвенція затверджує поняття «культурні цінності», визначає міжнародний механізм повернення культурних цінностей, встановлює виняткові випадки для вивезення культурних цінностей, узгоджує заходи з реставрації, виставки артефактів, їхнього дослідження.

Заступниця начальника Секретаріату Національної комісії у справах ЮНЕСКО Олена Штепа зауважила, що участь у Конвенції ЮНЕСКО 1970 року зобов’язує Україну не лише до охорони культурних цінностей від незаконного переміщення, а й до активної співпраці на міжнародному рівні для розв’язання питань, пов’язаних з їхнім поверненням та збереженням.

Голова Всеукраїнської ГО «Спілка археологів України» Євген Синиця розповів про проєкт «I’m from Ukraine and I wanna go home!», який показує іноземній авдиторії, як росія вивозила культурні цінності з України протягом століть. 

«У росії є одна дуже велика відмінність від інших імперій – все, що вона вивезла з підконтрольних колись територій, вона називає своїм», – зазначив він. 

Членкиня правління «Спілки археологів України» Анна Яненко додала, що об’єкти, не вдається привласнити, країна-агресор прагне знищити. 

Нагадаємо, що за період з 24 лютого 2022 року до 25 березня 2024 рф зруйнувала або пошкодила 1046 пам’яток культурної спадщини. З них національного значення – 128, місцевого – 848, щойно виявлених – 70.

Вас може зацікавити

МКІП внесло практику з охорони гуцульського орнаменту до Інвентарю належних практик з охорони нематеріальної культурної спадщини

МКІП внесло практику з охорони гуцульського орнаменту до Інвентарю належних практик з охорони нематеріальної культурної спадщини

В Україні встановили Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України 

В Україні встановили Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України