Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Марракеський договір та роль бібліотек у його реалізації»: розпочався цикл інформаційних заходів для працівників бібліотек

2 листопада розпочався цикл комунікативних заходів для працівників бібліотечної сфери щодо політики безбар’єрності та недискримінації. Протягом листопада-грудня цього року їх проведе Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого та іншими партнерами.

Цього разу лекцію-консультацію «Марракеський договір та роль публічних бібліотек у його реалізації» провели представники Українського Національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Любов Майданик та Дмитро Дорошенко. Подію присвятили  розгляду основних положень Марракеського договору стосовно його впровадження в Україні та ознайомлення з досвідом його реалізації країнами Євросоюзу.

Договір набрав чинності в Україні 8 вересня 2023 року. Він спрямований на полегшення та усунення бар’єрів, створюваних законодавством про авторське право для осіб з обмеженнями сприймати друковану інформацію, щодо доступу до книжок та інших культурних матеріалів, зокрема для незрячих та слабозорих осіб. Документ імплементує міжнародні стандарти для обміну аудіокнигами та іншими спеціальними формами текстів, які б легко доступні для цільової аудиторії та відповідали вимогам збереження авторських прав. Основні положення стосуються легалізації виробництва та поширення аудіокниг та інших адаптованих форм текстів для цільової аудиторії інвалідів, у тому числі доступ та поширення адаптованих копій через міжнародний обмін.

Наразі в Україні не визначено уповноважений орган, який має здійснювати адміністрування  надання такого доступу до інформації для людей з особливими потребами, однак, здійснення  бібліотеками цієї діяльності не суперечить та не порушує існуючих законодавчих норм.

Наступна зустріч з означеного питання: круглий стіл «Реалізація соціальних проєктів як спосіб досягнення фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності у публічних бібліотеках», запланована на 15 листопада 2023 року.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону