Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Медіаграмотність має стати новим стандартом для українців, — Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 25 квітня, у Києві розпочалася Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа. У заході взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Переглянути фотоальбом

«Для кожної сучасної цивілізованої людини медіаграмотність має стати стандартом. Ця навичка має виховуватися з дитинства, поряд із писемною грамотністю. Адже ми живемо в інформаційному світі, тож необхідно розуміти, як правильно використовувати інформацію на благо собі та оточенню», — зазначив він. 

Т. в. о. Міністра підкреслив, що рф воює з українцями не тільки на полі бою, але й в інформаційному середовищі. За його словами, зараз наявна тенденція, за якою люди не критично ставляться до інформації, зокрема політичної. Ростислав Карандєєв акцентував, варто усвідомити, що відомості про рішення Верховної Ради чи Уряду, новини з міжнародного поля є життєво важливими для громадськості. До них необхідно ставитися серйозно, зокрема перевіряти джерела. 

Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Тереза Рібейро зазначила, що медіаграмотність має першочергове значення для громадян, оскільки навички, що  допомагають відрізнити правду від фейків, захищають населення від дезінформації, відтак — підтримують демократію. 

«Ми сильні не лише нашими знаннями, але й єдністю та спільними зусиллями, спрямованими проти тих, хто прагне дестабілізувати фундамент наших суспільств», — додала вона. 

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова зауважила, що, усвідомлюючи загрозу дезінформаційних атак з боку росії, Європейський Союз наклав санкції на російські медіа, що розповсюджували неправду. Так, 16 державних інформаційних платформ рф знаходяться у санкційних списках ЄС, як і понад тисячу фізичних та юридичних осіб. 

«Особи, які займаються інформаційними маніпуляціями, намагаються виправдати війну та деморалізувати наші суспільства, зокрема, у питаннях енергетики, здоров’я та ідентичності. Однак обізнаність громадян та робота медіа здатні протистояти фейкам з цих тем», — сказала вона.

Своєю чергою Голова Офісу Ради Європи в Україні Мацей Янчак підкреслив, що разом із технічним прогресом та зі збільшенням інструментів для створення й розповсюдження контенту зростають і виклики щодо його використання. 

Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа триватиме два дні. Під час заходу представники влади та громадянського суспільства обговорять успішні кейси з поширення медіаграмотності, розберуть методи вимірювання рівня медіаграмотності серед населення, обговорять роль саморегулювання у забезпеченні свободи слова.

Організувало захід Міністерство культури та інформаційної політики за співпраці з Програмою підтримки ОБСЄ для України, Офісом Ради Європи в Україні, організацією International Media Support, Програмою розвитку ООН, UNESCO в Україні, Представництвом Європейського Союзу в Україні, Урядом Японії.

Вас може зацікавити

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

МКІП готує бюджетну декларацію на наступний рік щодо фінансової підтримки регіональних медіа 

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв

Пріоритетні завдання у прифронтових регіонах — створення укриттів та мистецьких хабів на базі об’єктів культурної інфраструктури, — Ростислав Карандєєв