Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Межигір’я» у новому форматі вперше відкрили для відвідувачів 

31 серпня відбулось урочисте відкриття першого осіннього туристичного сезону парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Межигір’я». 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«За дорученням Прем’єр-міністра України у 2021 році була створена міжвідомча робоча група, яка перевіряла стан збереження майна та функціонування Межигір’я. Зусиллями НАБУ, САП, Фонду державного майна, Агенції з розшуку майна та активів, через подання законопроєкту до Верховної Ради, ухвалення народними депутатами спеціального законопроєкту і підписання його Президентом України Володимиром Зеленським, через рішення судів, які визнавали за державою нерухомість, через облікування і через складний кропіткий щотижневий труд, ми зараз маємо можливість бути тут і відкривати цей парк», – розповів Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов. 

«У липні 2023 року Верховна Рада України схвалила закон, яким фактично створена оця перлина, першою чергою, заповідного фонду. Бо цей об’єкт відповідно до закону став парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва. Фактично це стало відправною точкою того, що цей об’єкт було повернуто до державної власності. Через рік, у липні 2024 року, завершився один із основних етапів націоналізації Межигір’я. Парк нарешті відкрив свої двері для відвідувачів як державний об’єкт природно-заповідного фонду», – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. 

Він також повідомив, що за 44 дня з дня відкриття парк відвідали понад 35 тисяч людей. З них 1,5 тисячі – учасники бойових дій, для яких вхід у парк безкоштовний. Руслан Стрілець також наголосив, що державний парк «Межигір’я» сплатив 7,2 млн грн податків до держбюджету, що є підтримкою для економіки України вперше за 10 років. За перші 3 тижня роботи парк отримав понад 4 млн грн лише на вхідних квитках, що говорить про його самодостатність. У парку створено 134 офіційних робочих місця, де працюють люди, які раніше опікувались парком на волонтерських засадах. 

«Є кілька завдань, які стоять перед нами в культурній площині. Перше – це зміна наративу сприйняття цього об’єкту – не як колишню резиденцію президента-втікача, а як національний парк, національний культурно-освітній рекреаційний мультифункціональний центр. Без сумніву, саме таким він і буде, розвиваючи свій потенціал в самих різних напрямках. Це має стати туристичним магнітом, який справді буде притягувати сюди не тільки українців, але й в подальшому іноземців, аби краще побачити, зрозуміти, вивчити нашу країну. Вивчити її, зокрема, й через історико-культурний аспект. І це друге наше завдання», – підкреслив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також розповів, що територію парку вивчатиме група дослідників. Адже «Межигір’я» має давню історію. 

Саме на цих берегах Дніпра стояли стіни Межигірського монастиря, який був осередком освіти, культури та духовності українців. Ці місця пам’ятають кроки Тараса Шевченка. Великий поет та художник черпав тут натхнення для своїх творів та зображував монастир на своїх малюнках. Він бував тут разом з Пантелеймоном Кулішем та Михайлом Максимовичем. 

В 19 столітті у Межигір’ї знаходилась одна з найкращих фаянсових фабрик, вироби якої користувалися великим попитом. Їх постачали в європейські країни. 

У 30-ті роки 20 століття в цій мальовничій місцевості, багатій на якісну глину, працював один з основоположників української школи монументального живопису Михайло Бойчук. А його учень Василь Седляр налагодив виробництво кераміки та створив художньо-керамічний технікум й технологічний інститут кераміки та скла. Та антиукраїнський терор 30-х років знищив цілу плеяду митців, серед яких були й «бойчуківці». 

У день офіційного відкриття парку-пам’ятки відбувся перший всеукраїнський парковий забіг «Межигірʼя-Спорт: «Перемагаючи себе» за участі відомих спортсменів та передбачена культурна програма. 

Для гостей відкриття провели екскурсію «Межигір’ям». Крім того, всі охочі могли оглянути експозицію з Музею давньоруського гончарства КЗ КОР «Вишгородський історико-культурний заповідник». Виставка «Межигір’я — портал тисячолітньої історії України» є віртуальною подорожжю крізь тисячолітню історію однією з найвизначніших пам’яток України на основі експонатів колекції Вишгородського історико-культурного заповідника та колекцій Національного музею Тараса Шевченка, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Вас може зацікавити

Вільнюське самоврядування перерахувало 300 тисяч євро на будівництво сховища в театрі імені Тараса Шевченка у Дніпрі

Вільнюське самоврядування перерахувало 300 тисяч євро на будівництво сховища в театрі імені Тараса Шевченка у Дніпрі

Музей у Пирогові оскаржує у Верховному Суді України спробу рейдерського захоплення його території та майна

Музей у Пирогові оскаржує у Верховному Суді України спробу рейдерського захоплення його території та майна