Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Мініатюрна Україна»: у Латвії відбулось відкриття виставки 3D-моделей найвідоміших українських архітектурних пам’яток 

Події

8 липня, в межах європейського туру, в Юрмалі (Латвія) у Дзінтарі хол відбулось відкриття виставки «Україна ». Проєкт було представлено Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, за підтримки МКІП. Відкриття відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці Анатолій Куцевол. 

Пересувна виставка «Україна в Мініатюрі» — це інтерактивний досвід, покликаний висвітлити цінність нерухомої культурної спадщини України в європейському та світовому контексті та закликати глядачів до дій щодо її захисту. Виставка є своєрідним дипломатичним інструментом, з допомогою якого Програма «Долучайся!» адвокатуватиме захист культурної спадщини України. Проєкт має на меті не лише підкреслити важливість культури України як частини європейського та світового контексту, але й показати руйнування, спричинені повномасштабним російським вторгненням.

«Від початку агресії Росії проти України в лютому 2022 року ми чітко усвідомили її прагнення знищити українську ідентичність. Захищаючи українську культуру, ми також захищаємо європейську культуру. Україна є життєво важливою частиною європейської культурної спадщини і перебуває на шляху до європейської інтеграції. Сьогодні українські громадяни невтомно працюють над збереженням своєї культури, документуючи злочини та руйнування, спричинені російською агресією. Я впевнений, що українська ідентичність вистоїть і залишиться частиною Європи», – зазначає Роланд Ковач, керівник Програми «Долучайся!»

Виставка включає у себе 29 3D-моделей найвідоміших архітектурних пам’яток, які були зіскановані та надруковані організацією Skeiron, а також 12 стендів з додатковою інформацією про цікаві історичні архітектурні локації. Експозицію доповнює VR-тур, який дає можливість ще більше зануритись у атмосферу визначних пам’яток України та отримати імерсивний досвід.

Спеціально для цього проєкту 29 українських композиторів, сайнд дизайнерів та  митців створили унікальні музичні композиції з допомогою яких можна не лише побачити, а й почути голоса будівель та уявити звукові історичні ландшафти.

Серед експертів залучених для створення проєкту – заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

«Оцифрування культурних артефактів та історичних пам’яток є важливим не лише для збереження, але й для промотування культурної спадщини України. Сучасні технології дозволяють створювати високоякісні цифрові копії, які можуть бути доступні широкій аудиторії через інтернет. Це сприяє не тільки збереженню та відновленню оригіналів при пошкоджені, але й підвищує інтерес до вивчення історії та культури нашої країни. Оцифровані ресурси можуть використовуватись у навчальних програмах, наукових дослідженнях та віртуальних виставках, відкриваючи нові можливості для взаємодії з культурною спадщиною», – сказала Анастасія Бондар.

Далі виставку представлять:

  • 19 липня – 20 липня – Латвія, фестиваль Positivus (Лукавсала, Рига);
  • 23 липня – 4 серпня – Франція, Українське олімпійське містечко (Франція);
  • 7 серпня – 12 серпня – Угорщина, фестиваль Sziget (парк Május 9, Будапешт);
  • 7 вересня – 8 вересня – Німеччина, фестиваль Superbloom (Олімпіапарк, Мюнхен).

Вас може зацікавити

Садибу Зеленських у центрі Києва на вулиці Кониського почали зносити незаконно

Садибу Зеленських у центрі Києва на вулиці Кониського почали зносити незаконно

На Харківщині суд повернув у державну власність пам’ятку архітектури національного значення «Покровська церква» 

На Харківщині суд повернув у державну власність пам’ятку архітектури національного значення «Покровська церква»