Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП активно долучається до створення ефективної системи охорони ментального здоров’я українців

28 вересня в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» відбулось сьоме засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. 

Засідання проходило під співголовуванням віце-прем’єрки Ірини Верещук та Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка. До нього долучився  т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Учасникам засідання представили результати масштабного дослідження про те, з ким би українці хотіли поговорити про стрес – більшість висловили готовність довіритись сімейному лікарю або психологу. Серед отримувачів послуг найбільшу довіру, як джерело інформації про ментальне здоров’я, викликають офіційні медіамайданчики органів влади, а також психологи і психіатри. Надавачі послуг надають перевагу лише знайомим фахівцям. Таке опитування охопило 113 702 осіб, з них 43 749 отримувачів послуг та 69 953 надавачів у сферах освіти, охорони здоров’я, соціальних служб.

Крім того, членам Міжвідомчої координаційної ради представили цільову модель системи надання послуг у сфері ментального здоров’я, а також головну візію – ментальне здоров’я в усіх без виключення секторах, в усіх політиках держави. 

Цільова модель системи надання послуг у сфері ментального здоров’я розроблена Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ. Вона стане основою для урядових рішень та підготовки закону України про ментальне здоров’я.

Наразі МКІП вже визначило концепцію та напрями свого пріоритетного проєкту для ефективної реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», започаткованої за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Культура піклування про своє ментальне здоров’я має стати нормою життя кожного.

Нагадаємо, супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада  Кабінету Міністрів України.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону