Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: “Городницький скарб” потрібно передати для реставрації в НМІУ, а на постійне зберігання – в Новоград-Волинський

Міністерство культури та інформаційної політики України вважає за доцільне передати знайдений 28 серпня скарб срібників часів князя Володимира Великого та Святополка Окаянного (т.зв. “Городницький скарб”) Національному музею історії України для подальшого наукового опрацювання.

“Музей має досвід проведення наукової експертизи та необхідних заходів з консервації та реставрації, а також спеціалістів-реставраторів відповідної категорії”, – зазначила заступниця міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко.

МКІП вважає, що після реставрації та опрацювання скарб найдоцільніше передати до фондів Новоград-Волинського краєзнавчого музею, де є всі необхідні умови для його належного зберігання та охорони. 

Також Міністерство наполягає на виплаті грошової винагороди людині, яка добровільно передала унікальний дорогоцінний скарб національного значення до Державного музейного фонду України.

Нагадаємо, 28 серпня 2020 р. мешканець смт Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області Сергій Комар, знайшов скарб з 32-х срібників і передав його владі. Пізніше на місці знахідки археологи відшукали ще 6 монет.

Комплекс знахідок є першим практично повністю задокументованим скарбом срібників. Такого в нашій історії не було майже півтора сторіччя – попередній подібний скарб було знайдено 1876 року під час будівельних робіт на Вознесенському узвозі в Києві.

Вас може зацікавити

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію