Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП готуватиме спеціалістів з арттерапії для підтримки ментального здоров’я українців

16 березня відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії РФ проти України. Захід відбувся під головуванням Віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук та міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Під час події керівники міністерств і державних служб, які беруть участь  у розробці Всеукраїнської програми ментального здоров’я за  ініціативою Олени Зеленської, представили пріоритетні проєкти. Їх реалізація дозволить налагодити процес міжвідомчої координації та у підсумку реалізації Програми, зробити сервіс психосоціальної підтримки максимально доступним для кожного громадянина, що її потребує.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко презентував проєкт МКІП.

«Проєкт «Мистецтво допомагати» націлений на підготовку фахівців з-поміж діячів культури та мистецької освіти, тих, хто сьогодні працює в закладах по всій країні, які могли б використовувати методи арттерапії. Пілотний проєкт розрахований попередньо на 30 інституцій», – сказав Олександр Ткаченко. 

Всесвітня організація здоров’я (ВОЗ) ще з 2019 року почала офіційно тестувати практики арттерапії для покращення стану пацієнтів, зокрема і ментального здоров’я. Планується, що на етапі реалізації проєкту МКІП в 2023 році буде проведена серія майстер-класів на основі адаптованих європейських практик та того досвіду, який вже набутий українськими фахівцями. Серед тренерів мають бути митці та психологи. 

Очікувані результати проєкту: 

  • 30 інституцій з усієї України отримають фахівця, який зможе провадити арттерапевтичні практики;
  • матеріали у відкритому доступі та обговорення напрацювань із фахівцями;
  • партнерства із фаховими психологами та медичними працівниками;
  • створення мережі арттерапевтичних осередків по Україні.

«Нам важливо, аби українці відчули, що заклад культури чи мистецької освіти – театр, музей, бібліотека, мистецька школа – це безпечне місце, де завжди можна отримати емоційну підтримку від працівників культурної галузі. Взагалі – культура і мистецтво – це про ті емоції, які змушують нас ставати кращими та знаходити сили для боротьби щодня», – підкреслив Міністр культури та інформаційної політики України.

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я стартує, щоб допомогти українцям знайти джерело сили. Піклування про ментальне здоров’я має стати не тільки звичною відповідальністю кожного, а й невід’ємною частиною державної політики.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України в тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України