Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП ініціює правовий аудит щодо памʼятки археології та історії національного значення на Поштовій площі для розбудови Музею

Міністерство культури та інформаційної політики України ініціює проведення правового аудиту щодо ситуації, в якій існує памʼятка археології та історії національного значення на Поштовій площі для розбудови та інституційного розвитку Музею.

У Міжнародний день музеїв т. в. о. Мінстра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв разом із директоркою Департаменту культурної спадщини КМДА Мариною Соловйовою на запрошення засновників Музею Ольги Рутковської та Віталія Білецького відвідали Музей на Поштовій площі в м. Києві. 

Памʼятка археології та історії національного значення має назву «Ділянка прибережного кварталу середньовічного Києва» та фактично є залишками середньовічного прибережного кварталу у підземному просторі.

Ростислав Карандєєв наголосив, що центральна та місцева влади зацікавлені у розбудові Музею, який виник завдяки ідеї небайдужих киян та тривалий час перебуває під їхньою опікою. 

«Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України вже визначились з тим, що це унікальне місце є непересічним національним надбанням і його потенціал має стати основою для музею, що розкриє чимало важливих сторінок справжньої історії України. На часі підтримати інституційний розвиток Музею», – зазначив він.

Для оперативного запуску процесів буде проведено комплексний юридичний аудит, для якого буде створено робочу групу експертів. 

«Повномасштабна війна лише посилила суспільну увагу до збереження культурної спадщини. Як держава будемо відповідати на цей запит. Попереду непростий шлях, але він має відбутися», – зауважив очільник МКІП.

Довідково:

Стародавній квартал та трасування вулиці часів Київської Русі на Поштовій площі розкопали у 2014-2016 роках під час спроби будівництва торгового центру. За оцінками археологів, дерев’яні споруди були зведені у ХI–XII століттях. Серед них транспортну споруду, залишки склодувної майстерні, де серед іншого виготовляли жіночі прикраси зі скла, в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматки жіночих браслетів та інших скляних виробів.

У 2016 році залишки середньовічного кварталу були внесені в Державний реєстр як пам’ятка місцевого значення, з 2017 року небайдужі пияни наполягають на збереженні пам’ятки для створення на ній археологічного музею. Ця ініціатива була підтримана постановою Верховної Ради України у липні 2018 року. У 2019 році Уряд визнав залишки середньовічного кварталу пам’яткою національного значення, а захисники пам’ятки оголосили про заснування Музею.

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури