Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП ініціювало обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру

Міністерство культури та інформаційної політики не було поінформоване про рішення Держкіно щодо реорганізації ДП «Національний центр Олександра Довженка». 

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2021 р. № 1183, Держкіно не підпорядковується МКІП. Тож, з одного боку, реорганізація є прерогативою Держкіно та Уряду. У своїй заяві Держкіно аргументувало необхідність реорганізації Довженко-Центру збитковістю та неефективністю інституції, котра підтримує свою діяльність за рахунок державної дотації.

Однак питання реорганізації у даному випадку включає також визначення подальшої долі фондового зібрання Довженко-Центру.  

Довженко-Центр був створений Указом Президента України від 10.09.1994 № 511/94 в системі Міністерства культури України. Пунктом 4 цього Указу встановлено, що «всі фільми та фільмові матеріали кіностудій України, створені за рахунок бюджетних коштів, є загальнодержавною власністю України – національною культурною спадщиною». Відповідно, рішення про передачу колекції Держкіно, як керівний орган, мало погодити з МКІП. До сьогодні відповідного запиту до МКІП не надходило.

Оскільки колекція, що формувалася з 1994 року, має цінність як цілісне зібрання, а також з огляду на відсутність згаданого погодження, МКІП ініціювало обговорення  рішення про реорганізацію ДП «Національний центр Олександра Довженка» з Кабінетом Міністрів України та Державним агентством з питань кіно.

«Збереженість та цілісність колекції, що є частиною національної культурної спадщини, не має в жодному разі бути під загрозою. Ми стурбовані загрозою цілісності колекції Довженко-Центру. Запиту на погодження щодо передачі колекції іншій юридичній особі станом на сьогодні ми не отримували. Наші фахівці обговорили ситуацію з ДП «Національний центр Олександра Довженка», а сьогодні ми ініціювали обговорення  з Кабміном та Держкіно щодо можливих варіантів вирішення питання. Наразі бачимо щонайменше два варіанти можливих рішень», – повідомив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Міністерство культури та інформаційної політики України наголошує: будь-які рішення, що стосуються функціонування українських культурних інституцій та установ, не повинні ставити під загрозу їх діяльність та існування.

«Передача сутнісних функцій зі збереження фільмофонду відповідно до рішення Держкіно може призвести до руйнування цілісності колекції, яка послідовно формувалась з 90-х років у Довженко-Центрі. Ще більш негативний ефект подібне рішення матиме загалом на сферу – сигнал того, що замість підтримки сталих та спроможних інституцій маємо загроженість їх діяльності та існуванню всередині країни. В розмовах з партнерами щодо допомоги Україні ми в першу чергу говоримо про підтримку сталості інституцій, як запоруку виживання сферу. А інституції – це не тільки фонди та майно, а ще й люди, команди. І такі пертурбації точно не сприятимуть сталості та розвитку спроможностей. В тому числі в надважливій сфері культурної дипломатії», – наголосила заступниця Міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України