Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: Музей Ханенків поповнився картиною «Свята Варвара»

15 червня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко взяли участь у презентації картини «Свята Варвара», яка відбулася у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвара Ханенків.

Олександр Ткаченко подякував професору Торе Хальстрему за такий подарунок та зазначив, що Музей Ханенків – місце, де з головою занурюєшся у європейське мистецтво і новий експонат ідеально доповнить експозицію.

«Покровителька шахтарів, артилеристів і саперів Свята Варвара посилює свою присутність у Києві. Адже у соборі Святого Володимира вже давно зберігаються мощі Святої Великомучениці. Тож візьмемо до уваги її силу, і сподіваємося, що картина знайде в Україні своїх численних поціновувачів», – сказав Міністр.

Також Міністр додав: «МКІП націлено повертати витвори мистецтва, що належать Україні. Тому на такій приємній ноті зазначу, що наша спадщина має перебувати в себе на батьківщині. Факти незаконних вивезень і крадіжок повинні більш жорстко регулюватися. Всі цінності, які були в нас відібрані, по одній згодом повертатимуться. Ми у Міністерстві щиро віримо у це і сприятимемо прискоренню процесу».

Ознайомитись із картиною вже від завтра усі охочі зможуть у іспанській залі.

Довідково: Подарувати картину Україні вирішив доктор медицини і філософії, почесний професор Сальгренської медичної академії Гетеборзького університету Торе Хальстрем – адже саме у соборі Святого Володимира у Києві зберігаються мощі Святої Великомучениці Варвари. Передача картини саме до Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків також має символічне значення.

Свята Варвара – християнська діва-мучениця. Її батько – заможний язичник Діоскор – переховував Варвару від зовнішнього світу у неприступній башті. Коли дівчина таємно прийняла християнство, Діоскор піддав її тортурам та віддав місцевому правителю на страту. На зображеннях Святу Варвару можна впізнати за атрибутами – це башта, чаша з гостією (у католиків – символ останнього причастя перед смертю), меч (знаряддя її страти) та пальмова гілка (символ мучеництва).

Картину «Свята Варвара» професор Хальстрем придбав на аукціоні, проведеному авторитетним європейським Аукціонним домом «Буковскіс» у Стокгольмі 1994 року. Полотно датується 18 століттям та ймовірно належить пензлю іспанського художника. Подальші дослідження твору здійснюватимуть експертки з європейського живопису Музею Ханенків.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора