Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП наполягає на максимально швидкій ратифікації Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями

Сьогодні, 19 вересня, відбулась узгоджувальна нарада щодо врегулювання позицій органів влади стосовно проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями». Ратифікація Конвенції, поряд з іншим, впливатиме й на захист культурної спадщини, яка знаходиться на тимчасово окупованих територіях.

Конвенція Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями прийнята 3 травня 2017 року в Нікосії, Кіпр. Конвенцію вже підписали 13 держав: Вірменія, Греція, Італія, Кіпр, Латвія, Мексика, Португалія, Сан-Маріно, Словенія, Угорщина, Чорногорія, рф та Україна, а ратифікували Греція, Італія, Кіпр, Латвія, Мексика, Угорщина. 

«Ми наполягаємо на тому, щоб ратифікація Конвенції Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями відбулась якомога швидше. Культурні цінності для нас – не просто предмет правового регулювання, чи предмет злочину. Це один з напрямів нашої діяльності, пов’язаної зі збереженням та використанням національного надбання. Культурні цінності – ще й спосіб визначення української ідентичності. Тому наша увага до цієї теми трохи більша. Ми б не хотіли закривати дискусію щодо підвищення відповідальності за злочини, пов’язані з культурними цінностями. Адже часто вони мають не лише економічну вартість, а й надзвичайне культурне значення», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також підкреслив важливість створення в Україні відкритого механізму експертної оцінки культурних цінностей та наголосив, що злочини проти культурних цінностей – це ще й злочини проти української духовності. 

Участь в обговоренні взяли представники Міністерства юстиції, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції України. 

Учасники узгодили свої позиції та домовились продовжити спільну роботу щодо вдосконалення кримінального та пам’яткоохоронного законодавства для визначення особливого місця культурних і мистецьких цінностей, зокрема і в частині оцінки тяжкості злочинів. 

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві