Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП наполягає на відновленні електропостачання для творчих майстерень київських художників

Державне підприємство «Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва» та Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури тривалий час зволікали з вирішенням низки господарських питань, які пов’язують ці два заклади. 

Гуртожиток НАОМА та творчі майстерні Центру знаходяться в одній будівлі. На жаль, їх теплове та енергетичне забезпечення від початку здійснювалося за застарілими технологічними схемами. Також тривалий час була не відповідною до вимог законодавства й договірна база, на підставі якої здійснювалася співпраця обох закладів та їх взаємодія з комунальними тепло- та енергопостачальними організаціями. 

Прийняття балансоутримувачем газової котельні, яка забезпечувала обігрів усієї будівлі, помилкових технічних рішень призвело до припинення її роботи. Гуртожиток академії і майстерні художників залишились без тепла. Вимушеним для обох користувачів став перехід на електричне опалення. На жаль, виділених енергопостачальною організацією потужностей для електрозабезпечення гуртожитка та майстерень виявилося недостатньо. Виходячи з того, що об’єкти енергетичної інфраструктури, які забезпечують електричне живлення обох користувачів, перебувають на балансі однієї організації – НАОМА, Академією було прийнято рішення спрямувати усі наявні енергоресурси лише на власні потреби та відключити майстерні художників Центру розвитку сучасного мистецтва від електропостачання. 

Після аналізу проблеми МКІП змушене констатувати багаторічне зволікання Центром з переходом на прямі договори з енергопостачальними організаціями. Бездіяльність Центру з приведенням своєї господарської діяльності до вимог законодавства зробили його заручником рішень сторонніх осіб. У той же час МКІП не може погодитись із вирішенням проблеми лише в інтересах однієї зі сторін.

МКІП втрутилось в ситуацію та наполягає на відновленні електропостачання майстерням до кінця 2023 року. Підставою для цього стала оцінка ризиків можливого погіршення умов проживання студентів в гуртожитку Академії після відновлення електропостачання майстерень. Наразі вони є мінімальними. Також до уваги були взяті зобов’язання керівництва Центру здійснити роботи щодо переходу на автономне електропостачання майстерень художників протягом двох місяців.

Важким викликом для країни стало повномасштабне вторгнення рф. У цей непростий період завданням МКІП є збереження державного майна, людського капіталу, спроможності українських інституцій та митців продовжувати свою діяльність в інтересах нашої держави. Людина є головною цінністю для нашої країни. А митець є основою культури. 

«Митці, для яких майстерні є їх робочим місцем, лабораторіями творчості, не повинні страждати та втрачати можливість своєї творчої самореалізації. Я розумію важливість завдань, які стоять в цей складний час перед НАОМА в частині забезпечення якісного освітнього процесу та загалом функціонування Академії. Однак вимагаю невідкладно прийняти рішення щодо відновлення електропостачання Державному підприємству «Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва», – зазначив у листі т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також наголосив, що надалі у відносинах двох сторін слід керуватися положеннями Договору про відшкодування витрат комунальних послуг та енергоносіїв, укладеного між Державним підприємством «Творчо-виробничий та навчально-дослідний центр розвитку сучасного мистецтва» та Національною академією образотворчого мистецтва і архітектури від 11 червня 2023 року до завершення його дії.

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві