Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП направило два подання на розгляд Міжурядовому Комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

27 березня 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики України, підтримавши ініціативу громад та врахувавши, що жива спадщина сьогодні є джерелом стійкості, соціальної злагоди, основою ідентичності, направило Міністерству закордонних справ України 2 номінаційні досьє з метою їх подальшої передачі на розгляд Міжурядовому комітету ЮНЕСКО з охорони нематеріальної культурної спадщини.

До Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони, враховуючи ініціативу громади, подано «Традицію поліської «дудки-викрутки» на Рівненщині». Це – музичний інструмент, назва якого походить від способу його виготовлення: дудку робили з гілки сосни, викручуючи її середину. Виготовлення інструменту вимагало знань про деревину, час її дозрівання, її структуру. Інструмент був тісно пов’язаний зі способом життя, випасанням худоби, дозвіллям, мовою тощо.

До Реєстру кращих практик охорони нематеріальної культурної спадщини, підтримавши починання організацій, які ініціювали подання, подано «Практику з охорони «Традиції Щедрого вечора в Україні» засобами формальної та неформальної освіти», яка бере початок з 2014 року. Мета номінації – показати роль і значення нематеріальної культурної спадщини на прикладі вказаної традиції як чинника стійкості, а також продемонструвати культурне розмаїття традицій і звичаїв, досвід поєднання знань і вмінь досвідчених носіїв зі знаннями етнографів, фольклористів, прагненнями студентів та можливостями громадських організацій, використовуючи для цього інструменти формальної та неформальної освіти.

«Охорона культурної спадщини, в тому числі й нематеріальної, є одним із пріоритетів держави на місцевому, національному і міжнародному рівнях. Підтримуючи ініціативу громад, ми підтримуємо їх прагнення зробити живу спадщину більш видимою, демонструємо, що жива спадщина відіграє вирішальну роль як основа ідентичності, добробуту та сталого розвитку громад, а також взаєморозуміння між громадами та суспільствами», – зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційно політики України Ростислав Карандєєв.

Понад два роки з початку повномасштабного вторгнення держава Україна всіма можливими заходами і діями намагається охороняти нашу нематеріальну культурну спадщину, нашу живу культуру від злочинних дій російської федерації.

Громади, які стали ініціаторами подання, провели велику роботу з дослідження нематеріальної культурної спадщини на рівні громади, підтримки місцевих ініціатив у охороні, об’єднання навколо НКС зацікавлених організацій.

Міністерство культури та інформаційної політики України висловлює вдячність громадам за їхню роботу в підготовці номінаційних досьє. Вважаємо, що лише шляхом об’єднання зусиль всіх заінтересованих організацій, носіїв-практиків елемента нематеріальної культурної спадщини, громадських, культурних, освітніх організацій, експертів тощо можна досягти успіху – належної охорони НКС та вжиття заходів з протидії незаконній діяльності рф, спричиненої військовим вторгненням.

Вас може зацікавити

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг