Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП не надавав дозволів на знесення будинку Уткіна і наполягає на розслідуванні цього факту

МКІП не давало жодних дозволів на будівництво в історичному ареалі і наразі здійснює перевірку.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві – варварство. Тим більше, що ця будівля, відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста, входить в історичний ареал забудови міста.

«Те, що таке могло статися, говорить про системну та ніби онкологічну проблему з хаотичною забудовою і знищенням історичних пам’яток. Метастази порушень досягли критичної стадії для столиці. У міністерстві ми ініціювали розробку законопроекту щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини», – додав Міністр.

З метою запобігання подібних ситуацій МКІП розроблено законопроєкти, зареєстровані у Верховній Раді під номерами 4561 та 4562. Ними передбачено внесення змін до законодавчих актів щодо упорядкування культурної спадщини та повноважень місцевої влади в цьому питанні, а також щодо відповідальності за знищення чи пошкодження пам’яток.

Олександр Ткаченко: «Вважаю, що законопроекти мають бути розглянуті у Раді якомога швидше, аби в країні нарешті з’явився дійсний механізм спротиву руйнації об’єктів культурної спадщини. Тим часом правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, хто дав «дозвіл» на знищення історичної будівлі. Бо готелів та покерних клубів в Києві стає все більше, а от того, чим столиця пишалася сторіччями – все менше».

Заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко наголосила, що системною проблемою, яка призводить до знищення пам’яток, є свідоме виключене з містобудівної документації питань охорони культурної спадщини. «Непоодинокі випадки, коли нехтуючи погоджувальними процедурами у сфері охорони спадщини, «інвестори» отримують дозволи в ДАБІ на нове будівництво нібито на порожньому місці, а коли справа доходить до МКІП – немає вже що рятувати, адже втрата пам’яток є незворотною».

Довідково: Будинок купця Уткіна – історична дореволюційна будівля у центрі Києва, що розташована неподалік Центрального залізничного вокзалу. Будинок збудовано за проєктом архітектора Олександра Вербицького. Двоповерхова садиба була розташовано на березі річки Либідь.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України