Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП не надавав дозволів на знесення будинку Уткіна і наполягає на розслідуванні цього факту

МКІП не давало жодних дозволів на будівництво в історичному ареалі і наразі здійснює перевірку.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко заявив, що знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві – варварство. Тим більше, що ця будівля, відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста, входить в історичний ареал забудови міста.

«Те, що таке могло статися, говорить про системну та ніби онкологічну проблему з хаотичною забудовою і знищенням історичних пам’яток. Метастази порушень досягли критичної стадії для столиці. У міністерстві ми ініціювали розробку законопроекту щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини», – додав Міністр.

З метою запобігання подібних ситуацій МКІП розроблено законопроєкти, зареєстровані у Верховній Раді під номерами 4561 та 4562. Ними передбачено внесення змін до законодавчих актів щодо упорядкування культурної спадщини та повноважень місцевої влади в цьому питанні, а також щодо відповідальності за знищення чи пошкодження пам’яток.

Олександр Ткаченко: «Вважаю, що законопроекти мають бути розглянуті у Раді якомога швидше, аби в країні нарешті з’явився дійсний механізм спротиву руйнації об’єктів культурної спадщини. Тим часом правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування, хто дав «дозвіл» на знищення історичної будівлі. Бо готелів та покерних клубів в Києві стає все більше, а от того, чим столиця пишалася сторіччями – все менше».

Заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко наголосила, що системною проблемою, яка призводить до знищення пам’яток, є свідоме виключене з містобудівної документації питань охорони культурної спадщини. «Непоодинокі випадки, коли нехтуючи погоджувальними процедурами у сфері охорони спадщини, «інвестори» отримують дозволи в ДАБІ на нове будівництво нібито на порожньому місці, а коли справа доходить до МКІП – немає вже що рятувати, адже втрата пам’яток є незворотною».

Довідково: Будинок купця Уткіна – історична дореволюційна будівля у центрі Києва, що розташована неподалік Центрального залізничного вокзалу. Будинок збудовано за проєктом архітектора Олександра Вербицького. Двоповерхова садиба була розташовано на березі річки Либідь.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора