Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП прагне ретельного з'ясування причин пожежі в Полтаві

Вранці 9 грудня в історичній будівлі колишнього кінотеатру імені Івана Котляревського у місті Полтава сталася пожежа. Внаслідок трагедії загинула одна людина, особа якої наразі не встановлена. Міністерство культури та інформаційної політики України максимально сприятиме у розслідуванні причин загоряння. Приміщення вже кілька років використовують з комерційною метою орендарі. 

Пожежа сталася у будинку Полтавського дворянського зібрання, який є пам’яткою  архітектури національного значення. Будинок споруджено ще у 1810 році в стилі класицизму. Під час Другої Світової війни споруду знищили ворожі війська, але вже у 1946 році її вдалося відновити. Останні роки в приміщенні працюють розважальні заклади. Статтею 23 Закону України «Про охорону культурної спадщини» передбачено, що усі власники пам’яток, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини чи їх частин або уповноважені ними органи (особи), незалежно від форм власності на ці об’єкти, зобов’язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір. Але охоронний договір на вказану пам’ятку Міністерством не погоджувався, як і факт її передачі  в користування іншим особам, що відповідно до Закону є обов’язковим. На додачу, в даному випадку тимчасові користувачі відкрили нічний клуб та звели прибудову, яка не тільки порушила архітектурний ансамбль центру міста, а й попередньо могла стати епіцентром займання. 

МКІП занепокоєний «збереженням» пам’яток архітектури  шляхом передачі в оренду під розважальні заклади. Кілька років тому, зусиллями місцевих активістів, вдалося порушити та довести справу про розірвання договору оренди до суду, а також  забов’язати орендарів повернути приміщення колишнього кінотеатру, проте майже за півтора року від часу судової ухвали, підприємець так і не звільнив будівлю. 

Власник зобов’язаний дбати про збереження історичних пам’яток і розважливо ставитись до комерційних пропозицій, а отримані від оренди кошти, в тому числі спрямовувати на підтримання гідного стану та збереження об’єкта, який становить історичну спадщину громади. Умисне знищення, руйнування або пошкодження пам’яток культурної спадщини тягне за собою кримінальну відповідальність.

Наразі важливо встановити причини пожежі, знайти причетних та ліквідувати ризики трагедій на майбутнє. 

Довідково. «Дворянське зібрання» по вул. Соборності, 31 у м. Полтаві постановою Кабінету Міністрів України від  23 травня 2018 р. № 396 внесене до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка архітектури національного значення (охоронний № 160035).

Відповідно до статті 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини» (далі – Закон) власник або уповноважений ним орган, користувач зобов’язані  утримувати пам’ятку в належному стані, своєчасно проводити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього Закону та охоронного договору. Використання пам’ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень пам’ятки та забезпечує збереження її матеріальної автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, оздоби тощо. У разі виникнення загрози для збереженості пам’ятки, її власник або уповноважений ним орган, особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов’язані негайно повідомити про це орган охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій та орган місцевого самоврядування, на території якого розташована пам’ятка.

Згідно зі статтею 27 Закону у разі, коли пам’ятці загрожує небезпека пошкодження, руйнування чи знищення, власник або уповноважений ним орган, особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов’язані привести цю пам’ятку до належного стану (змінити вид або спосіб її використання, провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування).

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора