Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: Продовжується суспільний діалог щодо цивілізованого процесу дерусифікації та декомунізації

25 травня відбувся фінальний круглий стіл в межах проєкту «Дерусифікація, декомунізація та деколонізація у публічному просторі». 

Переглянути відео

У центрі уваги експертного обговорення під час третього круглого столу – межі присутності російських творів, митців і діячів в українському культурному просторі.

Думки експертів щодо цієї теми розділилися: частина вважає, що відмовлятися від російських письменників, приміром, не можна, а інші вбачають в російській культурі сьогодні нащадків імперіалізму, що є неприпустимим в часи війни. Також звучала думка щодо популяризації української культури та таким чином поступового заміщення російської і радянської спадщини.

«З початком повномасштабної війни суспільний діалог та запит на заміну російського спадку на український активізувався з новою силою. Ми у МКІП це звичайно підтримуємо. Тому разом з  Українським інститутом національної пам’яті провели вже три онлайн-круглі столи на цю тему, до участі в яких запросили авторитетних експертів та представників громад. Мета — знайти спільне рішення щодо процесу заміщення російського на українське — у літературі, культурних пам’ятках, топоніміці тощо. Думки були дуже різні й ми маємо знайти спільні рішення.

Сподіваюсь, що спеціальна рада, створена при МКІП, допоможе налагодити цей процес та сприятиме вирішенню питань перейменування та переосмислення монументів радянського спадку, вилучення росліту з бібліотек в прийнятний спосіб для більшості залучених верств суспільства. Тому що нам сьогодні однаково важливо зберегти та посилити українську культуру та відмінити російську культуру цивілізованим шляхом, не перетворившись на варварів», – зазначає Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

В обговоренні взяли участь: Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Держмистецтв Галина Григоренко, письменники Сергій Жадан та Ян Валєтов, представниця Національної музичної академії імені П.І. Чайковського Олена Корчова, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, релігієзнавець Ігор Козловський, професор НаУКМА Віра Агеєва та інші.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора