Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП продовжує залучати міжнародну допомогу для діджиталізації та збереження об’єктів культурної спадщини, які були пошкоджені через російську агресію

5 червня в МКІП відбулася зустріч заступників Міністра культури та інформаційної політики Анастасії Бондар та Катерини Чуєвої з Головою бюро ЮНЕСКО в Україні К’ярою Децці Бардескі, французьким експертом з 3D сканування Емманюелем Дюраном та київським архітектором Сергієм Ревенком. 

Переглянути фотоальбом

Під час зустрічі Емманюель Дюран презентував 3D лазерний сканер, що був люб’язно переданий Україні німецькою компанією Zoller & Fröhlich GmbH. Французький експерт активно допомагає Україні від початку повномасштабного вторгнення. У своїй роботі він використовує спеціальний лазерний сканер, знімки якого допомагають зберегти деталізований вигляд будівель або потрібних об’єктів у цифровому вимірі. 

«Для нас дуже важливо продовжувати залучати міжнародну підтримку, особливо у сфері збереження культурної спадщини в Україні. Такий сканер та результати роботи з ним на памʼятках можуть бути використані для детальної фіксації пошкоджень, подальшого створення і розробки документів, необхідних для відновлення та реконструкції культурних об’єктів, а також для поширення інформації про завдані збитки об’єктам культурної спадщини та інфраструктури в Україні через російську агресію», – сказала Анастасія Бондар.

«3D сканування – це важливий інструмент, який допомагає нам зберегти нашу спадщину. Він дає змогу розкрити та дослідити таємниці минулого, зафіксувати найменші деталі стану збереженості об’єкта, його пошкоджень, що особливо важливо у час війни – як для реставрації та програм відновлення, так і для фіксації воєнних злочинів. Це дозволяє нам відтворити об’єкти з точністю до дрібних деталей, зберігаючи їх у цифровому вигляді для майбутніх поколінь», – зазначила Катерина Чуєва.

Під час зустрічі також розглядалися вимоги до кваліфікації фахівців, які мають бажання використовувати даний прилад для сканування культурних об’єктів в Україні. Також обговорили питання організації практичних сесій-тренінгів для українських фахівців.

7 червня Емманюель Дюран провів перший тренінг, у якому взяли участь працівники національних заповідників «Києво-Печерська лавра» та «Софія Київська», КМДА та представники громадського сектору. Протягом двох тижнів французький експерт проводитиме такі теоретичні та практичні сесії-тренінги для українських фахівців.  

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону