Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП провело моніторинг функціонування розмовних клубів з вивчення української мови у бібліотеках

Міністерство культури та інформаційної політики України провело моніторинг створення та розвитку в підпорядкованих йому бібліотеках розмовних клубів з вивчення української мови для різних категорій людей. 

Створення таких клубів передбачено Державною цільовою національно-культурною програмою забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Так, на базі Національної бібліотеки України для дітей працює щотижневий розмовний клуб «Говоримо українською», де проводяться тренінги, лекції, інтерактивні заняття для співробітників бібліотеки. Розмовний клуб функціонує для практикування та вивчення української мови з дітьми та дорослими, які прагнуть знати рідну мову якнайліпше.

Також з 4 червня до 22 серпня цього року при бібліотеці діє мовно-змовницький літній табір «Книжково-бешкетні канікули – 2024». Упродовж трьох місяців у бібліотеці проходитимуть «книжкові» заходи. 

В Одеській національній науковій бібліотеці плідно працює мовно-літературний клуб «Дивослово». Його засідання відбуваються щосереди у читальній залі бібліотеки. На сьогодні уже відбулося 60 зустрічей учасників клубу.

Розмовний клуб працює постійно для всіх охочих краще розмовляти українською мовою, задля подолання мовного бар’єра, уникнення мовленнєвих помилок, занурення у світ поетичного слова, усвідомлення значення української мови й літератури у світовій культурі.

Харківською державною науковою бібліотекою імені В. Г. Короленка у партнерстві з Всеукраїнським Рухом освітньої та психологічної підтримки переходу на українську мову «Єдині» в межах фінансових та кадрових ресурсів проводяться онлайн-засідання розмовних клубів української мови для фахівців та користувачів бібліотеки.

Наразі МКІП розробляє методичні рекомендації щодо запровадження та функціонування розмовних клубів з української мови на базі бібліотечних закладів.

Вас може зацікавити

Представники 10 міністерств взяли участь у семінарі «Безбар’єрні публічні послуги: методології, підходи та інструменти»

Представники 10 міністерств взяли участь у семінарі «Безбар’єрні публічні послуги: методології, підходи та інструменти»

З нагоди Дня Конституції відбулась офіційна презентація та передача унікального рукописного збірника «Пісні волі»

З нагоди Дня Конституції відбулась офіційна презентація та передача унікального рукописного збірника «Пісні волі»