Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП разом з представниками НХП та PR-експертами розробляє план заходів промоції народних художніх промислів

25 травня у Києві зібрались представники народних художніх промислів, рекламних та PR-агентств, а також урядовці й галузеві експерти для напрацювання плану заходів промоції народних художніх промислів в Україні та за кордоном. Адже інтерес до всього українського на міжнародній арені значно зріс, і саме час правильно представляти українські унікальні вміння всьому світу. 

Стратегічна сесія буде проходити протягом 2-х днів та відбувається на замовлення МКІП за допомогою проєкту міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

«Ми чекаємо від вас доручень. Ваші напрацювання будуть покладені в основу того, що ми будемо робити. Бо, як би це парадоксально не звучало, але війна відкриває перед народними художніми промислами та креативними індустріями вікно можливостей. Мова йде про можливості нашого експорту, зростання продажів в України й створення промоційних майданчиків як за кордоном, так і всередині країни. Не мені вам пояснювати, що інтерес до країни сильно зріс. Особливо коли мова йде про сучасні тренди. Вони йдуть в бік від промислового виробництва до креативних індустрій, зокрема ручна робота буде користуватися більшим попитом. Ми маємо не тільки багату історію, а й легендарну продукцію, натуральні матеріали й напрацювання. Я б дуже просив, щоб ви скористалися цією можливістю й дали нам доручення, а ми всіляко спробуємо допомогли вам у цій роботі. Ми зацікавлені й бачимо інтерес з боку наших міжнародних партнерів», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Метою такої стратегічної сесії є: розробка заходів промоції народних художніх промислів в Україні та за кордоном, а також визначити зміст, цільові групи та інструменти реалізації промоційних заходів для 4-х пілотних видів НХП (косівська кераміка, писанкарство, решетилівська вишивка та гутництво) в Україні та за кордоном для подальшого впровадження. Все це на основі людиноцентричного підходу до планування результатів політик.

«Наш проєкт надає підтримку Уряду України у реалізації пріоритетних реформ, які безпосередньо впливають на якість життя громадян. Спочатку повномасштабного вторгнення ми першочергово підтримуємо ті ініціативи, які допомагають Уряду реагувати на кризу, стабілізувати ситуацію і почати вже планувати відновлення в різних секторах. Ми раді підтримати ініціативу Міністерства культури та інформаційної політики у розробці плану заходів з промоції народних художніх промислів як в Україні, так і за кордоном», – підкреслила Катерина Новохатня, заступниця директора проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

«Сьогодні ми напрацьовуємо кроки для державно-цільової програми підтримки народних художніх промислів, одним із завдань якої є їх промоція. Промоція не тільки за кордоном, а й всередині країни – ми маємо чим пишатись і це є частиною нашої ідентичності. В рамках стратегічної сесії важливо зустрітися різним групам людей, різним стейкхолдерам для того, щоб напрацювати спільне бачення промоційної кампанії», – зазначила Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України. 

Заступниця Міністра назвала основні проблемні питання НХП:

  • зменшення кількості майстрів НХП, які володіють унікальними техніками;
  • втрата системи передачі технік між поколіннями;
  • втрата ринків збуту виробів НХП;
  • низький рівень підприємницьких та цифрових навичок майстрів;
  • обмежена або відсутня матеріально-технічна база;
  • низький рівень використання туристичного потенціалу галузі НХП;
  • непопулярність і незатребуваність НХП серед молоді;
  • відсутній облік майстрів НХП для формування державної політики.

Саме над планом подолання цих проблемних питань експерти працюватимуть протягом 2-х днів за методологією стратегічного планування та моніторингу RBM, а також враховуючи гендерно-чутливий підхід (GBA+) – врахування специфічних характеристик умов життя та потреб жінок і чоловіків.

Народні художні промисли – унікальний код української нації. Розвиток та популяризація НХП дозволить не тільки зберегти техніки, які сягають своїм корінням століттями назад, а й розкрити економічний потенціал цього напрямку. 

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України