Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП разом з ЮНЕСКО вже у 2024 році реалізують проєкт зі створення просторів для психологічної підтримки в бібліотеках

Сьогодні, 13 березня, у МКІП відбулась зустріч представників Міністерства культури та інформаційної політики України та ЮНЕСКО щодо визначення етапів реалізації проєкту для працівників бібліотек «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки».

Організація в бібліотеках простору для отримання громадянами психосоціальної підтримки заплановано в межах пріоритетного проєкту МКІП «Мистецтво допомагати» Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Проєкт допоможе працівникам бібліотек оволодіти техніками першої психологічної допомоги та окремими арт-терапевтичними техніками.

«Ми спробуємо реалізувати всі етапи цього проєкту вже у 2024 році», – сказав старший координатор з питань освіти Бюро ЮНЕСКО в Україні Данієль Чутурич.

Для створення просторів психосоціальної підтримки у бібліотеках  потрібно:

  • підвищити обізнаність працівників бібліотек про проблеми психічного здоров’я та техніки надання першої психологічної допомоги;
  • розвивати компетентності працівників бібліотек щодо використання окремих арт-терапевтичних технік задля організації заходів з психоемоційного розвантаження для населення громади;
  • розповісти на рівні громади про бібліотечні простори, як про хаби психосоціальної підтримки;
  • підвищувати обізнаність людей громад-учасниць проєкту в питаннях психічного здоров’я, проводити спеціальні просвітницькі заходи.

«Так, завдяки спільним зусиллям МКІП та ЮНЕСКО, а також Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ всі  відвідувачі бібліотек, серед яких: захисники та захисниці, дружини, діти і родичі військовослужбовців, вимушено переміщені особи та жителі громад-учасників пілотного проєкту матимуть змогу отримувати психосоціальну підтримку», – зазначила начальник відділу політики безбарʼєрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва.

Проєкт має охопити 15 бібліотек у 6 регіонах України. Експерти створять спеціальні програми для тренерів, які навчатимуть працівників бібліотек технікам психосоціальної підтримки.

Серед присутніх представники ЮНЕСКО: старший координатор з питань освіти Бюро ЮНЕСКО в Україні Данієль Чутурич та спеціалістка з питань освіти Наталія Каташинська. Представники МКІП: начальник відділу політики безбарʼєрності, гендерної рівності та ментального здоров’я Леся Хемраєва, представники цього відділу, а також начальник управління міжнародного співробітництва та протоколу Ірина Страшненко. 

Вас може зацікавити

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО