Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП розробило План реабілітації культурою для військових та членів їх сімей, а також родин загиблих

28 червня у Києві пройшов форум «Шана та Повага. Спадок Відваги 2024», у фокусі якого було питання соціальної підтримки ветеранів війни, захисників і захисниць, родин загиблих воїнів, а також вшанування пам’яті Героїв, полеглих  за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. 

У першій панелі «Ветеранська політика — пріоритет держави» в обговоренні взяли участь керівники міністерств та народні депутати України. 

«Шана і повага — це той стандарт, який має увійти в наше життя через виховання молоді, через усвідомлену поведінку дорослих і через правильну акцентовану державну політику. Сформувати правильне уявлення у суспільстві про те, як саме має виражатися шана і повага до ветерана в практичних діях — складна робота, яка має переважно інформаційний характер. Водночас культура — вагома складова, яку ми повинні використовувати для формування вірного сприйняття ролі й місця ветеранів», — наголосив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Очільник МКІП додав, що сьогодні міністерство розробляє План заходів реабілітації військових та членів їх сімей, а також родин загиблих, який передбачає підготовку працівників сфери культури для роботи з ветеранами та членами їх родин, соціалізацію ветеранів через культуру, меморіалізацію війни, реабілітацію через культуру та співпрацю з реабілітаційними центрами.

«Ми повинні розробити й впровадити нові стандарти і форми державної політики. Не для ветерана, а разом з ветеранами. Планом заходів також передбачено професійне перенавчання ветеранів, тож він є дієвим інструментом соціалізації і в тому числі реабілітації», — сказав Ростислав Карандєєв. 

За словами очільника МКІП, ветеран – це людина, яка не лише потребує уваги, а й готова сама реалізовувати свої творчі ідеї, тому в напрямках пріоритетної діяльності Українського культурного фонду буде передбачено видатки на підтримку творчих проєктів ветеранського середовища.

«Війна породжує прояви творчості як серед ветеранів, так і митців, які через сприйняття війни видають вкрай актуальні твори. Мистецтво війни сьогодні має два напрямки: як для військових, так і про них. У задумах Міністерства є створення відповідного реєстру — Фонду творів, присвячених російсько-українській війні. Це той інтелектуальний ресурс, який є дуже важливим», — підкреслив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України.

Також, в контексті соціалізації та реабілітації через культуру, показовим є проєкт «Театр ветеранів», що вже реалізується у кропивницькому Театрі корифеїв та Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка.

Цю тему продовжила Віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. За її словами, найкращим вшануванням пам’яті полеглих героїв є якісні зміни в державі, коли до ветерана буде ставлення як до цінності держави, причому не лише на словах, а на ділі. 

Фото Антоніни Вишневської

Форум організовано Підкомітетом з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету  Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Вас може зацікавити

Визначено переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання

Визначено переможців конкурсу культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили роль культури для розвитку українських громад

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили роль культури для розвитку українських громад