Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП спростовує всі фейкові новини про нібито відмову Польщі підтримати захист українських культурних цінностей

Події

Нещодавно в соцмережах з’явилася неправдива інформація, про начебто Україна звернулася до 7 країн з проханням про допомогу в розробці плану збереження культурних цінностей, зокрема творів мистецтва, а буцімто Міністерство культури Польщі єдине категорично відмовилось брати участь в його розробці. А також з’явилася неправдива інформація, що наче якась  «група працює у Львові разом із міністерськими делегаціями інших 5 країн та представниками уряду України над створенням «мосту», який використовуватиметься для вивезення культурних цінностей до безпечних місць зберігання за кордоном». Крім того, начебто Уряд Польщі заблокував можливість транзиту через свою територію українських культурних цінностей й через це їх важко врятувати від пограбування росією. 

Міністерство культури та інформаційної політики України спростовує всі ці фейкові новини, поширені у соцмережах. МКІП нагадує, що жорстока агресивна війна росії продовжується не тільки на полі бою в Україні, а й у інформаційному просторі всього світу.   

Хочемо підкреслити, що з самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, профільні міністерства України та Польщі тісно співпрацюють щодо збереження української культурної спадщини та з питань реалізації інформаційної політики. Водночас Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко та Віцепрем’єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Польщі Пйотр Ґлінський постійно спілкуються щодо нагальних питань телефоном та під час зустрічей.

Остання така зустріч міністрів відбулася у Варшаві 20 січня. Темою її стала подальша співпраця між Польщею та Україною у царині захисту культурної спадщини в Україні та діяльність Фонду Люблінського трикутника з оцифрування культурної спадщини. Також сторони тоді обговорили посилення міжнародної співпраці у сфері протидії російській пропаганді.

Україна не втомлюється постійно дякувати братам-полякам за чуйність до біди українського народу через російську агресію. Ми назавжди запам’ятаємо, хто надав транспорт із допомогою для українських закладів культури, який прибув до Львова вже 10 березня 2022 року з Національного музею в Познані. Польща також надала українській стороні понад 800 піддонів із захисними матеріалами, призначеними, серед іншого, для внутрішнього переміщення цінних речей музеїв та інших закладів та багато іншої допомоги.

МКІП рішуче засуджує абсурдні неправдиві звинувачення у блокуванні законного вивезення чи транспортування творів з України. Адже очевидно, що твори з українських колекцій представлені на виставках у польських закладах культури, в т.ч. на виставці «Іду в світ і триваю» в Національному музеї в Познані, на виставці «Любов і обов’язок. Січневе повстання 1863 р.» в Королівському замку у Варшаві, на виставці «Україна. Під іншим небом» у Центрі сучасного мистецтва в Уяздовському замку.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону