Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: Створюється робоча група для узгодження позицій щодо законопроектів про протидію хаотичній забудові

Олександр Ткаченко запропонував створити робочу групу для узгодження позицій щодо законопроектів про протидію хаотичній забудові та не відкладати їх прийняття.

«Законопроектами № 4561 та № 4562, штрафи за руйнування і знищення пам’яток культури на порядок збільшуються. Вводиться кримінальна відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини. Ледь не щодня ми отримуємо повідомлення про порушення», – зазначив Міністр культури та інформаційної політики під час засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України, яке відбулося 9 червня.

У результаті обговорення народні депутати вирішили створити робочу групу для узгодження позицій щодо законопроектів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини (№ 4561) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини та порушення традиційного характеру середовища (№ 4562), а також повернутися до їх розгляду на наступному засіданні комітету.

До складу робочої групи увійдуть народні депутати, представники МКІП, Мінрегіону, експерти.

«За знищення історичних пам’яток має бути сувора адміністративна та кримінальна відповідальність. І, безперечно, значні штрафи. Які б відбивали бажання руйнувати архітектурний та історичний ансамбль міста. Дані законопроекти допоможуть протидіяти хаотичній забудові і мінімізувати її. Культурні об’єкти потребують додаткового рівня охорони негайно. Бо нелегальне знесення будівель відбувається майже щодня», – прокоментував Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, законопроекти передбачають системний підхід до врегулювання питань збереження нерухомої культурної спадщини, зокрема:

1. Ввести кримінальну та посилити адміністративну відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини;

2. Значно підвищити штрафи за руйнування і знищення пам’яток культури, зокрема:

  • для громадян від 850-1 700 грн до 17 000-170 000 грн,
  • для посадовців – від 1700-2 250 грн до 170 000 грн,
  • за повторне порушення для фізичних осіб – 170 000 – 340 000 грн,
  • для юридичних осіб – від 1700 – 170 000 грн до 20400 – 1 700 000 грн,
  • за невиконання припису – від 850 – 1700 грн до 1 700 000 грн,
  • за повторне порушення для юросіб – 40 800 – 3 400 000 грн;

3. Розширити коло осіб, які можуть складати протоколи за порушення;

4. Зменшити кількість погоджень і дозвільних процедур з 25 до 6, що автоматично прибирає ризики зловживань;

5. Створити прозорі умови для забудовників та цифровізувати всі процеси у цій сфері;

6. Створити відкритий реєстр нерухомої культурної спадщини;

7. Чітко і зрозуміло розмежувати повноваження та встановити єдині правила для всіх;

8. Впровадити спеціальну систему державного контролю та нагляду у сфері охорони культурної спадщини;

9. Передати окремі повноваження у сфері охорони культурної спадщини органам місцевого самоврядування.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики за підтримки ОДА, мерів історичних міст та національних заповідників закликали Верховну Раду невідкладно розглянути законопроекти про протидію хаотичній забудові. Запропоновані зміни до законодавства унеможливлюють хаотичну забудову та корупцію.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України