Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП та Центр страткому провели тренінг зі стратегічних комунікацій для комунікаційників ОВА

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки та проектом ЄС «Підтримка стратегічних комунікацій в Україні» провели зустріч з представниками обласних військових адміністрацій, відповідальних за комунікацію. 

Переглянути фотоальбом

Ціль події: підвищення рівня співпраці ОВА з центральними органами влади та державними інституціями і сприяння розбудові в Україні системи державних стратегічних комунікацій.

Під час вступного слова Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що у перші місяці війни в інформаційній сфері вдавалося перемагати росіян завдяки тотальній мобілізації українців і трансляції правдивих меседжів. Однак, ворог адаптується і Україні потрібно переходити від захисних до проактивних дій.

«З початку повномасштабного вторгнення рф кожна область зіткнулася зі своїми проблемами на інформаційному фронті. З огляду на останній рік ми можемо стверджувати, що вистояли завдяки ефективній роботі всіх залучених – вас, як відповідальних за комунікацію в ОВА, журналістів, медійників, працівників телеканалів та інших колег. Ми з вами розуміємо, що розслаблятись ще зарано, і треба продовжувати ефективне протистояння на інформаційному фронті і надалі», – сказав Міністр.

Олександр Ткаченко розповів, що МКІП спільно з Держспецзв’язку працює над покращенням мовлення в регіонах, де якість трансляції залишається низькою. Також Міністерство звернулось до Харківської, Чернігівської, Сумської ОВА щодо сприяння відновленню національного телерадіомовлення, діяльності місцевих ЗМІ, доступу до Інтернету та розв’язання проблемних питань, які потребують першочергового вирішення для забезпечення громадян суспільно необхідною інформацією у деокупованих регіонах. 

В контексті протидії російській пропаганді та дезінформації Міністр зазначив, що сьогодні присутність рф як в Україні, так і на території ЄС все ще надзвичайно активна, особливо у цифровому світі. 

«Ми бачимо це з соціологічних досліджень. Наприклад, у Німеччині росте кількість прихильників конспірології. Нікуди не діваються ІПСО, які запускаються в Україні. Всі напевно чули історію про стендапера, який поїхав і не повернувся? Ми дослідили, звідки пішла інформація. А пішла вона спочатку від одного «зливного бачка», потім через росію повернулася до нас. Тобто перші три дні вони «розкачували» ситуацію саме з території рф», – повідомив Олександр Ткаченко.

Заступник Міністра Тарас Шевченко розповів, що зустріч з представниками обласних військових адміністрацій, відповідальних за комунікацію, планувалася близько двох років. 

«Ми планували провести цю подію близько двох років: спочатку ковід, локдаун, повномасштабна агресія, але нарешті, попри війну і навіть повітряні тривоги ми всі тут і можемо тісніше познайомитися та зкоординуватись, бо це те, що посилює співпрацю, зв’язки, і як наслідок – сприяє розбудові в Україні системи державних стратегічних комунікацій», – заявив Тарас Шевченко.

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей у свою чергу зазначив, що місцеві ЗМІ можна розглядати як своєрідні фокус-групи щодо того, чим насправді живуть регіони.

«Ваша присутність на тренінгу є фактичним зворотнім зв’язком з людьми, які працюють безпосередньо на першій лінії інформаційної оборони. Адже саме від вашої професійності та фахових навичок залежить у тому числі інформаційна безпека держави, оскільки ви спілкуєтеся з людьми на місцях», – додав Ігор Соловей.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України