Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП та Всеукраїнський рух «Єдині» підписали меморандум про співпрацю задля розвитку та поширення української мови

Сьогодні, 6 березня, Міністерство культури та інформаційної політики підписало меморандум про взаємодію та співпрацю із громадською організацією «Українська гуманітарна платформа» у межах Всеукраїнського руху «Єдині».

Переглянути фотоальбом

«Будь-які добрі справи мають бути систематизовані, щоби вони точно реалізувалися. Тому ми сьогодні зустрілися, аби зафіксувати волевиявлення органу влади та громадської організації щодо спільної системної ділової співпраці», — сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Згідно з документом, сторони працюватимуть задля захисту української мови, створення умов для її всебічного розвитку та поширення як державної, підвищення престижу її використання, посилення ролі в українському суспільстві як засобу зміцнення державної єдності, а також популяризації за кордоном. 

«Розширення українського культурного простору природно звужує вплив «руского міра» на українців — як в Україні, так і за кордоном. Наше завдання — зміцнювати українську ідентичність та сприяти ментальній деокупації українців, зокрема через повернення до української мови» — підкреслила керівниця ГО «Українська гуманітарна платформа» Наталія Федечко. 

Серед основних напрямків діяльності, зазначених у меморандумі, — ведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед мешканців України та українців за кордоном для залучення авдиторії до курсів і розмовних клубів проєкту «Єдині».

Також підписанти сприятимуть удосконаленню навичок володіння українською мовою серед  молоді, вразливих соціальних груп, активістів громадських організацій, представників органів місцевого самоврядування та внутрішньо переміщених осіб завдяки проведенню спеціалізованих заходів — майстер-класів, концертів, ярмарків, екскурсій, виїзних зустрічей.

Водночас сторони реалізовуватимуть спільну інформаційну кампанію, спрямовану на заохочення до вивчення та спілкування українською мовою на території України через  друк рекламної продукції, розміщення білбордів на кордонах з державами-сусідами, поширення соціальної реклами тощо.

За меморандумом співробітництво здійснюється на некомерційній основі.

Під час зустрічі представники Української гуманітарної платформи презентували проєкти, заплановані на 2024 рік. Головним їхнім пріоритетом є поширення державної мови серед молоді та військовослужбовців. Ростислав Карандєєв запевнив волонтерів у підтримці з боку Міністерства. 

Як повідомлялося, у жовтні 2023 року МКІП презентувало Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу