Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП та «Укрвинпром» об’єднали зусилля для збереження та популяризації традицій українського виноробства

28 серпня Міністерство культури та інформаційної політики України  та Громадська організація Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» підписали меморандум про співпрацю щодо збереження, забезпечення розвитку виноградарства та виноробства України як культурної спадщини. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Відтепер сторони Меморандуму мають спільну мету – досліджувати, розвивати та захищати культурну спадщину виноробства, організовувати освітні заходи та міжнародні культурні обміни, а також просувати українське вино на світовій арені.

«МКІП надзвичайно зацікавлене у збереженні самобутніх українських традицій. Україна має здобутки щодо виготовлення виноградного вина. Його наявність в європейських колекціях свідчить про якість роботи українських виноробних підприємств та високого рівня культури виноробства у нашій країні. Проте наші інтереси ширші й ми ставимо мету дослідити історію винної культури в Україні. Крім того, ми прагнемо глибше дослідити та розглянути як елемент нематеріальної культурної спадщини традицію виготовлення й культуру споживання малинового вина, що пов’язано з козацькою добою в нашій історії», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також  підкреслив важливість діяльності «Укрвинпрому» в контексті культурної дипломатії. Адже організація є офіційним партнером Фонду культури та цивілізації вина, що діє від імені Cité du Vin (Франція) щодо забезпечення розвитку культурної спадщини виноградарства та виноробства України. Вона знайомить світ з українськими традиціями та поширює знання про українське культурне надбання. 

«Винна дипломатія невідʼємна частина культурної дипломатії. Я впевнений, що ми продовжимо популяризувати українське вино та вийдемо на новий рівень в українському виноробстві попри складні умови», – підкреслив Генеральний директор «Укрвинпрому» Володимир Кучеренко.

Нагадаємо, в Україні провели відбір офіційних вин-амбасадорів країни в межах ініційованого Корпорацією «Укрвинпром» і Дипломатичною академією Міністерства закордонних справ України міжнародного проєкту «Українське вино – частина світової культурної спадщини вина La Cité du Vin». Нагородження переможців відбору відбудеться на урочистій церемонії в Дипломатичній академії МЗС України 30 серпня. 

Вина, що отримують статус офіційних амбасадорів країни, стануть частиною колекції центру La Cité du Vin, який є найбільшим в світі музеєм виноробства. Там їх пропонують для дегустації відвідувачам і спрямовують на престижні спеціальні заходи. Переможці відбору-2023 були представлені під патронатом Президента Франції Еммануеля Макрона на щорічних виставках Wine Paris і Vinexpo Paris, в Університеті Сорбонни та на багатьох дипломатичних заходах.

Партнерами проєкту є Міністерство закордонних справ України і Дипломатична академія МЗС України, Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв, Міністерство аграрної політики і продовольства України, Міністерство економіки України, Міністерство культури і інформаційної політики України, Держпродспоживслужба України, Державна податкова служба України, Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, Асоціація сомельє України.

Вас може зацікавити

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі