Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП та ЮНЕСКО проведуть тренінги для військового персоналу та цивільних щодо захисту культурних цінностей під час війни

Сьогодні, 23 лютого, команди ЮНЕСКО та МКІП обговорили питання співпраці в сферах культури та культурної спадщини. Сторони обговорили підготовку тренінгів для військових та персоналу, який задіяний у процесах захисту культурних цінностей під час війни, перспективи створення спеціалізованого підрозділу зі збереження культурних цінностей у лавах Збройних сил України та важливість дотримання норм міжнародного гуманітарного права. 

Переглянути фотоальбом

Тренінги з підготовки військового персоналу з охорони культурних цінностей під час війни базуватимуться на нормах Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року та двох протоколах до неї (1954 та 1999 років), а також інших Конвенціях ЮНЕСКО, стороною яких є Україна. До тренінгів залучать фахівців міністерств культури та інформаційної політики, внутрішніх справ, юстиції та оборони, Офісу Генерального прокурора, ДСНС, СБУ. Координацію цього напряму роботи здійснюватиме МКІП.

«Аби мати гарний результат, маємо максимально залучити колег з різних відомств — міністерство оборони, офіс генпрокурора, генштаб тощо. Міністерство культури та інформаційної політики об’єднає в цьому проєкті всі державні установи, аби наші культурні цінності були максимально захищені або врятовані у найважкодоступних місцях чи прифронтових територіях» , — сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Секретаріат ЮНЕСКО визначає як найкращу практику систематичну теоретичну та практичну підготовку членів збройних сил та цивільних, задіяних у процесах збереження культурних. Тому навчання проведуть безпосередньо для військових, а також цивільного персоналу, призначеного для захисту культурних цінностей. 

«Сподіваюсь, що таке навчання з цивільними та військовими дозволить створити дорожню карту із захисту українських цінностей, особливо в зонах бойових дій. Це не тільки розвиток навичок. Так ми зможемо побачити, що нам потрібно змінювати в існуючій системі, чи потрібна якась додаткова координація», — підкреслила представниця ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі і додала, що під час тренінгів буде презентовано переклад українською мовою Військового посібника ЮНЕСКО (Protection of cultural property: military manual). 

Своєю чергою завідувачка сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях Ліна Дорошенко зазначила, що реалізація цього проєкту стала можливою завдяки тому, що у вересні 2023 року МКІП зверталося до ЮНЕСКО з проханням провести тренінги для військових щодо дотримання норм міжнародного гуманітарного права та інструментів збереження культурних цінностей в умовах війни та детального пропрацювання принципів Гаазької конвенції 1954 року військовослужбовцями і персоналом, який задіяний у захисті культурних цінностей. Відповідне рішення було прийняте на позачерговому засіданні Комітету.

«Україна є стороною Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту та Першого протоколу про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту (прийнятий одночасно з Гаазькою конвенцією 1954 року). У 2020 році Україна приєдналась до Другого протоколу Конвенції згідно з Законом України від 30 квітня 2020 року № 585-IX). З повномасштабним вторгненням виклики збереження культурної спадщини диверсифікувались та набули нових масштабів. За цих умов дуже важливо імплементувати положення Конвенції, дотримуватися взятих зобов’язань та вживати всіх можливих заходів щодо збереження та захисту культурних цінностей. У даному навчання для військових щодо охорони культурних цінностей в умовах збройного конфлікту є одним з ключових інструментів для досягнення цієї мети», — зазначила Ліна Дорошенко.

Серед учасників зустрічі: представниця ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі, молодший спеціаліст, сектору культури ЮНЕСКО Джордж Джосеф, молодший спеціаліст відділу договорів щодо охорони культурної спадщини ЮНЕСКО Турал Мустафаєв, консультант з питань культури Представництва ЮНЕСКО в Україні Левченко Дар’я, консультант з питань культури Представництва ЮНЕСКО в Україні Недзельська Дарина, а також заступниця міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар, директор Департаменту культурної спадщини Мар’яна Томин, завідувач сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях департаменту кульутрної спадщини МКІП Ліна Дорошенко. 

Вас може зацікавити

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру

У Києві відбулась презентація виставки «Скорботний шлях Бахмута»

У Києві відбулась презентація виставки «Скорботний шлях Бахмута»