Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП: Україна прийме у подарунок картину «Свята Варвара» XVIII ст. від громадянина Швеції

Наприкінці травня 2021 року до Міжнародного аеропорту «Бориспіль» зі Швеції прибуде картина «Свята Варвара», написана у XVIII ст. невідомим автором, яку подарував Україні громадянин Швеції, доктор медицини і філософії, почесний професор Сальгренської медичної академії Гетеборзького університету Торе Хальстрем.

Процедура передачі картини здійснюватиметься Міністерством культури та інформаційної політики у межах виконання Плану роботи МКІП на 2021 рік. Це повернення цінностей шляхом дарування. Така процедура достатньо довготривала.

Цей дарунок надзвичайно символічний для України, особливо в умовах перманентної збройної агресії РФ, адже Свята Варвара вважається патроном артилеристів, саперів, військових інженерів, ракетників, металургів, гірників, шахтарів.

МКІП високо цінує намір громадянина Швеції, професора Торе Хальстрема і висловлює слова щирої вдячності за такий шляхетний вчинок.

Картина «Свята Варвара» XVIII ст. увійде до складу державної частини Музейного фонду України і буде занесена до фондів одного з найкращих зібрань європейського живопису в Україні – Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

Згадана картина хоч і не є твором українського майстра, проте має багато спільного з українським іконописом ХVШ століття, коли іконописці писали свої твори за зразками європейських релігійних картин або гравюр. Цей твір є підтвердженням зв’язку українського іконопису з європейським живописом.

Передача картини до зазначеного Музею має ще й символічне значення, адже Варвара Ханенко шанувала свою покровительку – Святу Варвару і збирала художні твори з її зображенням. Знаково, що 2022 року Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відзначатиме 170-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті української колекціонерки та меценатки.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» за згодою особи, яка подарувала Україні культурні цінності, при їх атрибуції та експонуванні зазначатиметься ім’я дарувальника – професора Торе Хальстрема.

Нагадаємо, що 2019 року професор Торе Хальстрем звернувся до Офісу Президента України Володимира Зеленського з пропозицією передати у дарунок Україні картину «Свята Варвара», що перебуває у його володінні з 1994 року. Наміром професора подарувати Україні картину, що зображає Святу Великомученицю Варвару, послугувало те, що її мощі зберігаються у соборі Святого Володимира у Києві.

Указом Президента України від 18 серпня 2020 року №329/2020 «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму» Уряду доручено, зокрема, за напрямом охорони культурної спадщини активізувати діяльність з повернення культурних цінностей, незаконно вивезених, евакуйованих з території України під час воєн і збройних конфліктів, а також тимчасово вивезених і неповернутих.

Разом із тим, культурні цінності, що передаються у дарунок державі Україна, також збагачують національну спадщину та відкривають нові горизонти для наукового дослідження мистецьких творів, введення їх до наукового обігу та представлення на широкий огляд громадськості.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про музеї та музейну справу» формування державної частини Музейного фонду України здійснюється, зокрема, шляхом безоплатної передачі предметів музейного значення громадянами.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора