Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП в регіонах: В Одесі обговорили законопроєкт про протидію хаотичній забудові та перспективи розвитку музеїв

Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт щодо збереження традиційного середовища та протидії хаотичній забудові. Наразі МКІП спільно з народними депутатами України, представниками регіонів, фаховими колами, громадськими організаціями опрацьовує проєкт закону з урахуванням пропозицій та зауважень, які були надані під час його громадського обговорення.

Про це заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко повідомила в Одесі на зустрічі з представниками місцевої влади, пам’яткоохоронних інституцій та громадськості. Захід відбувся в рамках робочої поїздки Світлани Фоменко до Одеської області.

«Прийняття закону дасть можливість не лише зберегти пам’ятки культури, але й протидіяти хаотичній забудові їх території, зон охорони, історичних ареалів населених місць», – наголосила заступниця міністра. 

Під час презентації законопроєкту Світлана Фоменко зазначила, що документ спрямований на:

  • врегулювання питань забудови населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України;

  • посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за порушення у сфері охорони культурної спадщини;

  • чіткий розподіл повноважень між центральними та місцевими органами влади у цій сфері;

  • покращення якості надання адміністративних та інших послуг, зниження корупційних ризиків в цьому процесі;

  • забезпечення прозорості адміністрування у сфері охорони культурної спадщини.

На зустрічі обговорювалися основні новації розробленого законопроєкту та наголошувалося на необхідності врахування позиції регіонів при його доопрацюванні.

Окрім того, йшлося про проблеми, що існують в області у сфері охорони культурної спадщини, та можливості для їх розв’язання, зокрема щодо збереження пам’яток культури та їх територій. 

Заступниця міністра культури та інформаційної політики також зустрілася з керівниками музеїв області.

Під час зустрічі, яка пройшла в Одеському художньому музеї, відбулася фахова дискусія щодо перспектив розвитку музейної сфери, зокрема внесення змін до Положення про Музейний фонд України, запропонованих МКІП. 

“Положення про Музейний фонд давно потребує перегляду, до цієї роботи необхідно долучити якомога більше представників фахової спільноти”, – зазначила Світлана Фоменко.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора