Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Сьогодні, 23 липня, на засіданні Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП  розглянули подану ГО «Спадщина Київ» облікову документацію на «Будинок Євменія Зеленського, друга половина XIX ст.» по вул. Кониського, 22 у м. Києві.

Експерти у галузі архітектури, історії, пам’яткоохоронної діяльності ретельно дослідили подані документи і визнали, що цей об’єкт культурної спадщини відповідає критеріям пам’ятки архітектури, історії, ознакам категорії пам’ятки місцевого значення. Об’єкт має бути занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Далі – крок за Департаментом охорони культурної спадщини КМДА. Адже протокол засідання разом з обліковою документацією буде направлено до КМДА для внесення Будинку до Переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва та надання йому статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, як цього вимагає Закон України «Про охорону культурної спадщини». 

Після отримання відповідного наказу, МКІП оперативно внесене багатостраждальний будинок до Реєстру.

Раніше МКІП повідомляло, що 19 липня у Києві почали зносити історичний будинок на вул. Кониського, 22. Він відомий громадськості як «будинок Євменія Зеленського» або «садиба Зеленських». Руйнування історичної забудови – цинічне порушення пам’яткоохоронного і містобудівного законодавства та Державних будівельних норм. 

Нагадаємо, Садиба Зеленських — дерев’яна, обкладена цеглою будівля, збудована у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. Відома вона стала завдяки тому, що в період з 1911 по 1915 роки тут проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Вас може зацікавити

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Суд апеляційної інстанції підтвердив, що УПЦ не має права користуватись об’єктами заповідника «Чернігів Стародавній»

Суд апеляційної інстанції підтвердив, що УПЦ не має права користуватись об’єктами заповідника «Чернігів Стародавній»