Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП вимагає передбачити в держбюджеті на 2025 рік кошти на придбання книг для публічних бібліотек

8 серпня у Вінниці відбулось засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Вінницької області. У ньому взяв участь т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.  

Державний бюджет України протягом трьох останніх років не мав видаткових статей на оновлення книжкового фонду бібліотек. Припинення фінансування заходів з капітального розвитку, а придбання книжок за бюджетним кодексом є саме такими видатками, може призвести до повного занепаду бібліотечної галузі. 

МКІП наполегливо ініціює передбачити в проєкті Державного бюджету на 2025 рік кошти на реалізацію програми придбання книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів в обсязі не менше 200 млн грн.

«Прошу всіх учасників конгресу підтримати бюджетні ініціативи МКІП, як такі, що спрямовані на вирішення вкрай важливого завдання соціокультурного розвитку громадян та формування духовної стійкості нації», – сказав Ростислав Карандєєв. 

МКІП вже провело попередні консультації з Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, під час яких дійшли спільної згоди визнати бюджетним пріоритетом наступного року у сфері культури створення якісного україномовного контенту та відновлення програми поповнення книжкових фондів публічних бібліотек.

З початком повномасштабної війни перед культурною сферою постали безпрецедентні виклики. Забезпечити оновлення книжкових фондів публічних бібліотек українськими книжками є одним з найважливіших завдань МКІП. Попри надзвичайні зусилля громадян, місцевих громад та деяких очільників областей, а також іноземних партнерів, українські бібліотеки потребують ще й системної державної підтримки.

Нагадаємо, в Україні за ініціативи МКІП запроваджено нову форму підтримки читання – державну допомогу громадянам України на придбання книжкової продукції. Вона буде реалізована вже цього року в обсязі 372 млн грн. Це дозволить українцям, які досягли 18-ти річного віку придбати майже півтора мільйона книжок чим частково задовольнити свої соціокультурні потреби у читанні. 

Вас може зацікавити

Володимир Зеленський підписав зміни до законодавства, що визначають діяльність Національного музею Голодомору-геноциду

Володимир Зеленський підписав зміни до законодавства, що визначають діяльність Національного музею Голодомору-геноциду

Національному музею народної архітектури та побуту України (Пирогів) загрожує небезпека!

Національному музею народної архітектури та побуту України (Пирогів) загрожує небезпека!