Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП зафіксовано понад 300 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини. Станом на 5 травня 2022 року задокументовано 300 епізодів.  

Ворог продовжує нищити все українське. Так, 1 травня росіяни зруйнували гімназію у Лисичанську. Вона розташовувалася в будівлі кінця 19 століття – пам’ятці архітектури, що входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини міста. Гімназія була одним з кращих учбових закладів України. 

На жаль, до переліку пошкоджень об’єктів культурної спадщини постійно додаються нові епізоди. Злочини росіян проти культурної спадщини зафіксовані в 12 областях України та місті Києві. Найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина Харківщини. Наразі там зафіксовано 88 епізодів, з них у самому місті Харкові та його околицях – 75. В Донецькій області зафіксовано 62 випадки, з них 47 у Маріуполі. В Київській області постраждали від окупантів 49 об’єктів, з них найбільше – 34 в Бучанському районі. В Чернігівській області всього зафіксовано 33 випадки пошкоджень, з них 27 в Чернігові, в Луганській області – 21, з них 17 в Сєвєродонецькому районі, в Сумській області – 20, з них 16 в Охтирському районі. Також зафіксовано 8 епізодів у Запорізькій області, 6 в Житомирській області,  по 5 в м. Києві та Херсонській області, по 1 в Дніпропетровській, Миколаївській та Одеській областях. 

“Ми продовжуємо фіксувати кожен випадок звірств російських військових проти культурної спадщини України. Жоден ганебний епізод не має залишитися поза увагою міжнародних кримінальних проваджень. росіяни мають знати – покарання невідворотнє. Вдячний кожному українцю за допомогу в документуванні випадків пошкодження чи руйнації наших культурних пам’яток”, – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики. 

Через російську агресію на території України руйнацій та пошкоджень зазнали 104 об’єкти культурної спадщини. Серед них: 17 пам’яток національного значення, 81 – місцевого значення та 6 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.  

“До сьогодні найбільше зафіксованих випадків руйнування стосуються релігійних об’єктів – відомо про знищення або пошкодження вже 106 релігійних споруд. Це православні храми, протестантські молитовні будинки, мечеті, синагоги. З них 40 – перебувають на обліку як пам’ятки історії, архітектури та містобудування”, –  зауважила Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики.  

Пошкоджені або зруйновані: 36 меморіальних пам’ятників на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 22 будівлі та комплекси музеїв і заповідників, 46 будинків культури, театрів та бібліотек, а також деякі інші об’єкти цінної історичної забудови. 

Залишається проблемою отримувати достовірну інформацію з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. Але все ж, завдяки українцям, МКІП збирає й такі дані. Всю інформацію Міністерство верифікує та систематизує.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. Допомагайте фіксувати злочини рф на національній платформі: https://culturecrimes.mkip.gov.ua/. При цьому необхідно пам’ятати про особисту безпеку – вона на першому місці. Всі зібрані матеріали будуть використані як докази для кримінальних проваджень проти російських злочинців.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України